po zapoznaniu i przeanalizowaniu regulaminu i większości postów podwieszonych proszę o ocenę diety która sobie opracowałem na ich podstawie. Proszę o opinie
Płeć : mężczyzna
Wiek : 27
Waga : 86
Wzrost : 180
Obwód klatki : jak tylko mi się uda zdobyć metr
Obwód ramienia : -
Obwód talii : -
Obwód uda : -
Obwód łydki : -
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : ?%
Aktywność w ciągu dnia : praca siedzaca 9h dziennie, bardzo stresujaca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu ćwiczenia z pulsometrem - HITT po ok 35min
Odżywianie : Nie mam problemu z odstawieniem słodyczy ( praktycznie ich nie używam), staram się o nie jeść żadnych fast foodach, jeśli już to raczej sushi. Jem ekologiczna żywność. Chleb razowy lub pełnoziarnisty na zakwasie domowego wypieku.
Cel : redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : lekkie nadciśnienie
Preferowane formy aktywności fizycznej : własne mieszkanie ew. siłownia ( w planach jak się wystarczająco wzmocnię i ułożę odpowiednia dietę bo ponoć w niej jest klucz do sukcesu)
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : -
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów :
Stosowane wcześniej diety : raczej ograniczanie spożycia.
Na podstawie linku: https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html Obliczyłem Moje zapotrzebowanie na kalorie 3040 kcal
Są jeszcze inne wzory określające zapotrzebowanie znacznie zaniżającą tą wartość więc przyjąłem na początek diety dzienne zapotrzebowanie 2800kcal( Na ta wartość rozpisałem dietę i w zależności od efektów będę obniżał lub podwyższał ja o 10% wg - https://www.sfd.pl/Zbilansowana_dieta_redukcyjna-t231127.html ) .
Na podstawie linku - https://www.sfd.pl/Podstawy_układania_diety-t367367.html
Przyjąłem takie założenia:
- w każdym posiłku musi być źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sumarycznie jego ilość nie przekracza 2x80=160g.
-nie wliczam kaloryczności warzyw, poza wiadomo warzyw typu kukurydza, soja, groch.
-Warzywa jako składnik każdego posiłku poza przed treningowym
Posiłek1:
-30% zapotrzebowania dziennego
-Skład głównie z białka i węglowodanów łatwo wchłanianych.
Posiłki 2,3,4 ze względu że jestem w pracy mają być lekkie i pożywne z dużą ilością białka.
Posiłek 5 przed treningowy – eliminuje warzywa, Chude mięsa do tego źródło węglowodanów.
Posiłek 6 po treningowy – białko/węglowodany w stosunku ½ oraz 25% dziennego zapotrzebowania
Posiłek 7 Nie daje węglowodanów ,daje białko wolno wchłaniane (jaja ryby, mięso)
Mam pytanie jeszcze – jak ma wyglądać rozkład diety w dni nie treningowe?
Czy na początek wystarczy jeśli będę tylko robił ćwiczenia takie jak wg opisu na schudnięcie, czy muszę robić dodatkowo jeszcze trening FBW?