Najbardziej oczyszczona jest mąka biała (niemal całkowicie jest ona pozbawiona otrąb, otrzymuje się około 70% całkowitej masy z mielonego ziarna, bardzo często poddawana jest wybielaniu), mniej pytlowa (oczyszczona z otrąb), sitkowa, a najmniej oczyszczona jest mąka razowa (nieprzesiana, uzyskana po jednorazowym zmieleniu ziarna, zawierająca wszystkie części składowe ziarna). Mąka jaśniejsza – ta najbardziej oczyszczona, zawiera małe ilości błonnika, wcześniej wspomnianych soli mineralnych, no i białka. Natomiast im surowiec jest (...)
Bardzo często niedopuszczalnym dodatkiem stosowanym podczas produkcji pieczywa jest karmel, sproszkowana cykoria, ciemny słód, które stosuje się do zafałszowania pieczywa, w celu wprowadzenia klienta w błąd. Pieczywo jasne, do którego został dodany karmel, wygląda jak pieczywo ciemne i jako takie jest sprzedawane klientom, co w znacznym stopniu zwiększa zysk. (...)
cały artykuł do przeczytania w 23. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku września 2013 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.
CHLEB POWSZEDNI DLA SPORTOWCA
http://perfectbody.pl/ZDROWIE/4/389/CHLEB-POWSZEDNI-DLA-SPORTOWCA.html