Szacuny
11150
Napisanych postów
51599
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Powiedzcie jak to jest z tym chlebem. Jak bardzo sie rozni razowiec od zwyklego bialego. W mojej diecie glownym zrodlem weglowodanow jest wlasnie pieczywo. 90% to wlasnie zwykly bialy chleb. Czy to dobrze ? Czy moze razowy ma lepszego rodzaju wegle niz bialy?
Pomozcie
"Nic w życiu nie przychodzi łatwo" (dlatego trzeba sobie pomagać) :)
Szacuny
7
Napisanych postów
414
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
9428
nie wiem dokladnie czego ma wiecej, ale chleb razowy jest zdrowszy,
i proponowal bym ci zastapic pieczywo biale czarnym
dorzuc do swoich posilkow ryz, kasze, makaron - sa to dobre zrodla ww zlozonych
Szacuny
143
Napisanych postów
4627
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
30336
Jest zdrowszy ponieważ jest mniej oczyszczony przez co zawiera nie tylko więcej wartościowych witamin i minerałów, ale też ma niższy indeks glikemiczny. Ale tak nawiasem mówiąc przesada z ilością pieczywa nie jest wskazana, gdyż zakwaszasz w ten sposób organizm co zdecydowanie nie jest dobrym posunięciem. Proponuję więcej węglowodanów czerpać ze źródeł o bardziej zasadowym odczynie, jak ryż czy owoce (mimo wysokiego indeksu nie powinno się rezygnować z ich spożycia, chyba że w diecie tłuszczowej)
Pozdrawiam
Człowiek po to ma wolną wolę, by dokonywać samodzielnych wyborów i nikt nie powinien wpływać na jego decyzje póki nie szkodzi innym. Oznacza to także branie odpowiedzialności za własne czyny
Son Gochan Moderator działów doping i sztuki walki.
"Czyń Swoją Wolę niech będzie całym prawem"
Aleister Crowley
Szacuny
48
Napisanych postów
4154
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
45412
Przy wybieraniu pieczywa lepiej sugerować się surowcami użytymi do jego wypieku,powinno być z mąki razowej lub gracham.Kolorem sugerować się nie polecam,ponieważ pieczywo często jest barwione,a wtedy możemy nieświadomie spożywać zwykły chleb zrobiony z białej mąki myśląc,że jemy razowy.xxxxxl.
Szacuny
22
Napisanych postów
1759
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
18156
Zgadza się. Niektórz producenci chleb barwią karmelem, dlatego trzeba zwracać uwagę na skład. Ja np. kupuję chleb o takim składzie: mąka żytnia, drożdże, sól i jakieś ziarno (soja, słonecznik).
proteinki, proteinki... dla chłopczyka i dziewczynki