Wszystkie tłuszcze ogółem nie powinny pokrywać więcej niż 15-30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Oblicza się, że obecnie udział tłuszczu w diecie statystycznego Polaka wynosi 38% zapotrzebowania na energię. Należy więc ograniczać ilość tłuszczu ogółem, a zwłaszcza smalcu, masła, słoniny i tzw. niewidzialnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, znajdujących się głównie w czerwonym mięsie i jego przetworach, a także w serach twardych (żółtych).
Kwasy tłuszczowe nasycone - występują one głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego oraz oleju kokosowym i oleju palmowym. Efektem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych jest zwiększenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz LDL-cholesterolu, przyczyniającego się do powstawania miażdżycy.
W celu zmniejszenia stężenia cholesterolu należy znacznie ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je tłuszczami roślinnymi o dużej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają działanie prozdrowotne.
Z diety należy eliminować czerwone mięsa, pełne mleko, tłuste sery, margaryny, a także masło, słoninę, smalec, łój, tłuszcz drobiu.
Kwasy tłuszczowe nienasycone - zawierające podwójne, czyli nienasycone wiązania, można dzielić na jednonienasycone, oraz zawierające więcej takich wiązań, czyli wielonienasycone. Te ostatnie można podzielić w zależności od położenia pierwszego podwójnego wiązania na omega-3 i omega-6.
Pomogłem swoją wypowiedzią wejdz na http://www.pajacyk.pl
i naciśnij na brzuszek pajacyka.
Nadal członek Mafi 7 wspaniałych, wybrańców losu
¤¤ członek-mafia.suple.hardcor.pl ® ¤¤
¤¤ Wejdz na pajacyka http://www.pajacyk.pl ¤¤
Mam braki jak każdy , staram sie je zawsze minimalizować, aby pomagac sobie i innym®