O Stevii, czym jest, skąd nie ma co pisać, wszystko jest w sieci, także przejdę do konkretów...
Chodzi mi o rozgraniczenie stevii na 100% naturalny i po obróbce chemicznej.
Wyróżniono kilka rodzajów stevii, ze względu na postać:
1. stevia w płynie: dulce (10-15x słodszy od cukru) i fluid (150x słodszy)
2. stevia w proszku: liście całe/mielone (10-15x) steviosid (300x)
3. stevia w tabletkach: (na bazie steviosidu)
opierając się na informacjach ze strony http://www.natura24.pl/go/_info/?user_id=182&lang=pl
Jak jest otrzymywany STEVIOSID?
Najsłodszym składnikiem rośliny jest tzw. Steviosid. Jest pozyskiwany z liści Stevii. Liście najpierw są suszone, a następnie za pomocą wody lub alkoholu wydobywa się tą najbardziej pożądaną substancję. Jest ona następnie czyszczona i krystalizowana.
Ponieważ proces wydobywania z liści Stevii Steviosidu jest procesem chemicznych, nie można tego produktu Stevii nazwać naturalnym słodzikiem!
mam rozumieć, że stevia w proszku i tabletkach nie jest 100% naturalnym produktem?
że naturalnym w 100% jest jedynie postać w płynie?
Skład:
- dulce: naturalny sok z liści Stevii , woda destylowana, Steviosid 95%. Produkt ten zawiera naturalne enzymy i składniki mineralne tej rośliny. Jako konserwant występuje w nim Glicerol roślinny.
- fluid: woda destylowana,Steviosid Glycoside 95%. Jako konserwant użyty jest biologiczny Glicerol pochodzenia roślinnego.
-tabs: Steviosid, Sodium, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.
Co nadaje stewii słodki smak
Swój intensywnie słodki smak stewia zawdzięcza zawartym w liściach, łodygach, kwiatach, nasionach i korzeniach glikozydom stewiolowym. Siła słodząca poszczególnych glikozydów stewiolowych jest zróżnicowana. Stewiozyd jest 250-300 razy słodszy w porównaniu do sacharozy, rebaudiozyd B - 300-350, rebaudiozyd C - 50-120, rebaudiozyd D - 25-400, rebaudiozyd E -150-300, rubusozyd – 114, stewiolbiozyd – 100-125 i dulkozyd A - 50-120. Największą siłę słodzącą ma rebaudiozyd A, który jest 250-450 razy słodszy od cukru.
(źródło: http://diabetyk.org.pl/nowosc/zdaniem-eksperta-o-stewii-pl.html )
Zmieniony przez - boni11 w dniu 2013-05-14 23:06:38