Kolejny z moich pomysłów na pożywne śniadanie.
Suche omlety mogą się szybko znudzić.
Próbowałem już dodać banana do omletu owsianego i wyszło świetnie.
Dziś wersja z jabłkiem i jogurtem oraz waniliowym Isolate 100 czyli omlet przypominający szarlotkę :)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: 1 omlet
100g płatków owsianych
20g żurawiny
2 białka jaj
odrobina mleka
30g odżywki waniliowej Isolate 100
cynamon, imbir
jogurt naturalny
2 średnie jabłka
Przygotowanie
Płatki owsiane (najlepiej zmielone) mieszamy w misce z żurawiną, białkami jaj i odrobiną mleka. Dodajemy starte jabłko i przyprawy oraz porcję odżywki waniliowej Isolate 100. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kilka minut przygotowując w tym czasie sos z jogurtu, kolejnego startego jabłka, cynamonu i imbiru. Omlet smażymy tak każdy inny na patelni do naleśników z rozgrzanym tłuszczem kokosowym (ewentualnie na odrobinie oliwy z oliwek). Po usmażeniu smarujemy omlet sosem, układamy kilka kawałków jabłka i obsypujemy cynamonem.
Wartości odżywcze
Białko: 48g
Węglowodany: 68g
Tłuszcz: 9g
Kalorie: 552 kcal
Przepis pochodzi ze strony www.fitness-food.pl na której znajdziecie więcej zdjęć z procesu przygotowania tego omletu: http://fitness-food.pl/2012/omlet-szarlotka/