Szacuny
19
Napisanych postów
4645
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
16509
Witam
Chciałbym wiedzieć czy odgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej to dobry pomysł? Czy mikrofalówka nie wytwarza szkodliwych dla naszego organizmu toksyn? Przyznam, że często nie chce mi się gotować więc korzystam z mikrofali. Czas zmienić ten nawyk?
Pozdrawiam
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Wszystko jest dla ludzi. Nie będziesz przecież średnio co 3 czy 4h gotował kolejnej porcji mięsa/ryby+ryżu/kaszy . Jeśli mikrofalówka pomoże Ci utrzymać właściwy dobór produktów w diecie to używaj
Szacuny
5
Napisanych postów
1317
Wiek
42 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
10205
To zależy na który artykuł w sieci wpadniesz. W jednych mikrofale niszczą strukturę białek w drugich mikrofale są wręcz idealne bo zachowują więcej składników odżywczych ;)
Szacuny
5
Napisanych postów
1317
Wiek
42 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
10205
Wydaje mi się, że raczej nie. Fale używane w mikrofalówce mają być pochłaniane tylko przez wodę więc ich długość jest w zasadzie mocno ograniczona do jednej wielkości. Co ciekawe częstotliwość ta niewiele odbiega od częstotliwości na których pracują sieci WiFi ;) Tak więc łatwo można sobie wyobrazić, że spektrum w mikrofalówce jest mocno okrojone, inaczej już wszyscy bylibyśmy ugotowani ;)
Szacuny
5
Napisanych postów
1317
Wiek
42 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
10205
s.m.p.a.
być może nie powiem na ten temat nic :) nie używam mikrofali raczej wole zimne a gotuje lub piekę wiec problem z głowy
To chyba nie o kwestię gotowania w mikrofali chodziło a o samo podgrzewanie posiłków. Ja 3 posiłki jem w pracy i odgrzewam w mikrofalówce ale za pomocą funkcji grill'a ;)