KOLAGEN HYDROLIZOWANY
Kolagen hydrolizowany to inaczej żelatyna ( nie aktywna biologicznie )
Powstaje on w wyniku termicznego zniszczenia wiązań sieciujących oraz wiązań peptydowych białek kolagenowych.
Hydrolizat jest mieszaniną fragmentów o różnym ciężarze jednakże ma zawsze masę cząsteczkową mniejsza niż natywny kolagen. Ponieważ przy wytwarzaniu żelatyny nie trzeba uważać na delikatną strukturę kolagenu. Surowiec do produkcji żelatyny poddawany jest wstępnej obróbce przez działanie silnych kwasów lub zasad tak więc warunki pozyskiwania hydrolizatu są znacznie drastyczniejsze i umożliwiają wykorzystanie szerszej gamy surowców zawierających kolagen tj. kości. Ze względu na duża ilość taniego surowca hydrolizat kolagenu jest najtańszym rodzajem pochodnych białek kolagenowych szeroko stosowanym w produkcji środków spożywczych. jako składnik nadający odpowiednią teksturę czy „zagęstnik”. Hydrolizowany kolagen jest również chętnie wykorzystywany przez producentów tańszych kosmetyków jako zamiennik natywnego białka kolagenowego, niestety niepełnowartościowy.
Jedynym aktywnym biologicznie kolagenem - żywym białkiem z zachowaną potrójną helisą jest hydrat kolagenu.
Aktywatorem kolagenu natomiast jest Naturalna Witamina C lewoskręna (nie syntetyczna).