Co może wywoływać zbieranie się gazów?
1. Szybkie spożywanie posiłków i niedokładne żucie pokarmów uniemożliwia enzymom znajdującym się w ślinie i żołądku ich dokładnie strawienie. Nie w pełni strawiony pokarm dostaje się do jelit, gdzie ulega procesom fermentacji, podczas których wytwarzają się gazy. Łapczywe jedzenie , podobnie jak żucie gumy i picie napojów przez słomkę, powoduje też połykanie powietrza, które zostaje następnie uwięzione w przewodzie pokarmowym. Wzdęcia powodują także dwutlenek węgla, którym nasycone są napoje gazowane.
2. Produkty, które zwierają cukry nietrafione przez enzymy człowieka, ale za to wykorzystywane w procesie fermentacji przez mikroflorę jelit. Aby zminimalizować ilość produkowanych w jelitach gazów, trzeba unikać warzyw kapustnych, roślin strączkowych oraz cebuli.
Jak poradzić sobie ze wzdęciami?
1. Wprowadź do codziennej diety
jogurty naturalne zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych (szczególnie szczepy Lactobacillus i Bifidobakterium).Regulują mikroflorę przewodu pokarmowego, zmniejszają ilość mikroorganizmów powodujących fermentację i wzdęcia. Już samo uregulowanie procesów, jakie stale zachodzą w pracujących jelitach, może przynieść efekty w postaci mniejszego obwodu w talii. Bakterie z jogurtów rozkładają laktozę, dzięki czemu są polecane też osobom nietolerującym mleka.
2. Stosuj delikatne, ziołowe przyprawy. Kminek, majeranek, oregano, imbir, czosnek, bazylia, mięta, tymianek przyspieszają przemianę materii i ułatwiają trawienie, zapobiegając wzdęciom i uczuciu ciężkości.
3. Jedz dużo błonnika i pij. Być może odczuwasz przykre dolegliwości jelitowe po zjedzeniu bogatego w błonnik pełnoziarnistego razowego pieczywa lub surówki i dziwisz się, dlaczego dietetycy zalecają ich spożywanie. To jednak nie jest pomyłka! Jedząc dużo błonnika, znajdującego się zarówno w produktach zbożowych(nierozpuszczalny), jak i warzywach oraz owocach(rozpuszczalny), jednocześnie popijając go dużą ilością płynów(zwłaszcza wody, naturalnych soków, herbat ziołowych), przyczynisz się do zmniejszenia ilości gazów w jelitach. 4. Nierozpuszczalne frakcje błonnika masują i pobudzają jelita do pracy ,a frakcje rozpuszczalne wchłaniają z przewodu pokarmowego zawieszone w wodzie cząsteczki gazów(oraz nadmiar tłuszczu spożytego z posiłkiem).
5. Jeśli zwykle rano budzisz się z uczuciem pełności i rozpierania w brzuchu, zjadaj przed śniadaniem kilka pokrojonych i wymieszanych z jogurtem, namoczonych przez noc suszonych moreli lub śliwek.
6. Unikaj smażenia, bo wtedy powstają związki, z którymi nie radzą sobie enzymy trawienne. Niestrawiony pokarm zalega w jelitach, gdzie jest fermentowany przez bakterie jelitowe.
Źródło: sfd.pl