Istnieje jeszcze jedna grupa substancji- to słodzik pochodzenia roślinnego. Ich działanie nie zostało do końca sprawdzone. pochodzą one z różnych stref klimatycznych - uprawiane są między innymi w Chinach, Malezji, Wietnamie i Nowej Gwinei. Najbardziej znanymi roślinami zawierającymi związki słodzące są lukrecja gładka ( 50-100 razy słodsza od sacharozy), Dioscoreophyllum cumminsi i Pentadiplandra brazeana (300 razy słodsze) oraz Curculigo latifolia( 900 razy słodsza).
Najwięcej uwagi, szczególnie w Japonii i krajach południowoamerykańskich, poświęca się ostatnio roślinie Stevia rebaudiana, znanej jako Azucacaa ("słodka roślina"), pochodzącej z Brazylii i Paragwaju. Jest to krzew osiągający wysokość ok. 80 cm. Rośnie głównie na obszarze od południowo-zachodnich granic USA, poprzez Meksyk, Andy i górskie regiony Brazylii, aż do północnej Argentyny. W Ameryce znanych jest ponad 80 gatunków z rodzaju Stevia. Surowcem zawierającym związki słodzące (tzw. stewiozydy) są liście, a czyste ekstrakty z nich mają zastosowanie w przemyśle spożywczym w Japonii. Dosładza się nimi konserwy w zalewie octowej, pasztety mięsne i rybne, sos sojowy, pastę fasolową, napoje owocowe, lody oraz gumy do żucia. stewiozydy charakteryzują się dużą stabilnością w odniesieniu do pH i temperatury. Mają delikatny smak, podobna to sacharyzy zdolność słodzącą, nie fermentują i nie żółkną pod wpływem ogrzewania. Czysty stewiozyd jest 300 razy słodszy od sacharozy w stężeniu 0,4%, 150 razy w stężeniu 4% i 100 razy od sacharozy 10%. stewiozydy mają korzystny wpływ na przemianę węglowodanów. Badania w tym zakresie wykonane w Paragwaju wykazały, że wodny ekstrakt z suszonych liści ( bez określenia dawki) zmniejsza poziom glukozy we krwi o około 1/3. Na uwagę zasługuje tez fakt, że stewiozydy nie sprzyjają rozwojowi bakterii. Zastępując nimi popularne cukry (glukozę, fruktozę), możemy ograniczyć rozwój próchnicy zębów. Między innymi dlatego stewiozydy znalazły zastosowanie w różnego rodzaju preparatach doustnych- jak pasty do zębów czy płyny do płukania.
Trochę o tak często polecanym zamiast cukru SŁODZIKU:)
Zmieniony przez - cykliki w dniu 2010-06-06 12:59:03