Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
nie wierze aby tylko tyle spożywał przy ich morderczych treningach mało prawdopodobne jednie co może robić to suplementacja aminkowasami przed utrata masy mięśniowej zresztą sam możesz zjechać na 1300kcal
były przypadki anoreksji wśród skoczków
Szacuny
5
Napisanych postów
1015
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2585
Jest takie coś jak "tryb zimowy", organizm wpada w oszczędniejszy rytm, przy okazji zdrowie się poprawia. Trzeba wziąć pod uwagę, że człowiek jako gatunek nie jest przyzwyczajony do nadmiaru pożywienia, za to doskonale przystosował się do okresowych głodówek. Dlatego większość pacjentów szpitali to ofiary jedzenia zbyt dużej ilości pokarmów.
Można żyć na 1500 kcal i będzie to zdrowsze niż życie na 2500, ale w takiej sytuacji trzeba zapomnieć o figurze kulturysty. No i raczej nie pociągnie się na 1500 kcal z fastfoodów.
Szacuny
1
Napisanych postów
174
Wiek
31 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1291
a może to jest tak że mają bardzo wolny metabolizm ?
Kiedy gdzieś czytałem(nie pamiętam gdzie) że organizm można przyzwyczaić do małej ilości kalori w diecie i nie chudnąć, wiec dlatego sie pytałam czy to prawda była
Szacuny
5
Napisanych postów
1015
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2585
To nie tyle kwestia spowolnienia metabolizmu, co całkowitego przestawienia wszystkich szlaków metabolicznych, uaktywniają się jedne geny, deaktywują inne. Jest to jak pisałem bardzo zdrowe, ale można wtedy liczyć na sylwetkę wysportowaną. Nie ma szans na sylwetkę kulturysty, nadmiar mięśni jest po prostu nienaturalny i z punktu widzenia ewolucji osobniki nadmiernie umięśnione częściej umierały.
Szacuny
53
Napisanych postów
1264
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16210
To właśnie spadek metabolizmu i przyzwyczajenie organizmu do ciężkich warunków powoduje, że człowiek nie chudnie. Zresztą przy spożywaniu mniejszej ilości energii, a co za tym idzie także węglowodanów utrudnione lub wręcz uniemożliwione jest spalanie tłuszczu. Bardzo istotny jest tu również wpływ hormonów regulujących szlaki metaboliczne. Po prostu organizm przystosowuje się do danej ilości energii aby przetrwać, miało to istotne znaczenie gdy za czasów kamienia łupanego kiedy to były długie okresy głodowania
ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami
Szacuny
1
Napisanych postów
174
Wiek
31 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1291
to ja juz nie wiem:
zdaniem S.M.P.A : jak sie przyzwyczai ogranizm do niskiej ilości kalori to i tak bedzie sie spadać z wagi
a twoim zdaniem, jeśli bedzie sie jadło małą ilość kalori a co z tym idzie ww uniemożliwione bedzie spalanie tłuszczu. Czyli nie bedzie sie schodzić z wagi ?
Szacuny
53
Napisanych postów
1264
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16210
Mam wrażenie że trochę nad interpretujesz słowa smpa. Napisał że schudniesz (domyślnie wg mnie: dopóki organizm się nie przyzwyczai) ale stracisz mięśnie (strata mięśni zmniejszenie szybkości metabolizmu, a więc i przystosowanie organizmu do diety z tą ilością kcal). Czyli akurat w tych kwestiach się zgadzamy. Ja nie napisałam, że nic nie schudniesz, będziesz chudł aż organizm się do tego przyzwyczai. Jednocześnie przy nagłym zmniejszeniu podaży energii następuje nasilony katabolizm mięśniowy, a co za tym idzie i szybsze przystosowanie. Brak energii w postaci węglowodanów dodatkowo blokuje szlaki metaboliczne w takim przypadku aby jakoś pozyskać energię organizm musi skądś ją zyskać. Można to stosunkowo łatwo wytłumaczyć acetylo-coa odpowiada za przyswajanie glukozy. Powstaje podczas utleniania kw. łuszczowych i jest włączany do cyklu kwasu cytrynowego tylko w warunkach zrównoważonej degradacji tłuszczy i węgli. Dzieje się tak ponieważ włączenie acetylo-CoA w cykl kw. cytrynowego zależy wyłącznie od dostępności szczawiooctanu, z którego powstaje cytrynian, stężenie szczawiooctanu maleje gdy węgle są niedostępne. U osób będących na czczo czy też głodujących szczawiooctan jest wykorzystywany do syntezy glukozy. Jest wtedy niedostępny do kondensacji z acetylo-CoA. Brak insuliny lub jej niedobory (w przypadku głodowania spadki) powoduje że wątroba nie może przyswajać glukozy, przez co nie dostarcza szczawioostanu do dalszych przemian acetylo-CoA pochodzącego z kw. tłuszczowych. Druga kwestia to sprawa uwalniania kw. tłuszczowych z tkanki, ulegają one przekształceniu ostatecznie w acetooctan, którego duża ilość powoduje zmniejszenie szybkości lipolizy
Zmieniony przez - iza121 w dniu 2010-01-20 20:20:36
ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami