Nie udzieliłam zadnych informacji dotyczących celiakii, dlatego napisalam ze niepotrzebnie podnosisz problem tej choroby. Nie jestem badaczem ani ekspertem moja wiedza jest odtwórcza i powtarzam jedynie to co wyczytane w ksiazkach , artykulach bdanich czy wypowiedziach naukowcow jakie trafily i wynika jedynie z zainteresowania tematem odchudzania i fitnessu
Wiec poniekad zahaczam o rozne zjawiska i tematy niekoniecznie wiedzac cokolwiek dogłębnie
Nie istnieja tylko alergie istnieją rowniez rozne poziomy nietolerancji, patrz mleko, nie trzeba miec alergii by nietolerowac laktozy.
Zacytuje wypowiedz pana James Barley autora ksiazki "Dangerous Grains" :"celiakia jest tylko jednyma z wielu rodzajow nadwarazliwosci na gluten. Wiele, wiele wiecej ludzi niz tych majacych celiakie ma niezdiagnozowana lub opozniona wrazliwosci na pokarmy a gluten jest jednym z glownych." Malo tego coraz wiecej ekspertow w tej dziedzinie uwaza ze sama celikia (wraz z roznymi stopniami nadwrazliwosci) jest duzo bardziej czesta niz sie oficjalnie podaje. wymieniony lekarz podaje 1/33osoby !
Bardzo wielu dietetykow, lekarzy zajmujacych sie zywieniem, naturopatow itd (mowie o USA) jako pierwsze zalecenie dietetyczne u ludzi narzekajacych na wiele roznych dolegliwosci daje odstawienie pszenicy, nabialu i cukru.
Nie znam dokladnie mechanizmow jakie rządzą faktem ze gluten u osob nadwrazliwych moze powodowac napady na slodycze, powtarzam tylko za jednym z takich ekspertow od zywienia. Moge sie domyslac jedynie np. zbyt duzego skoku insuliny po spozyciu,moze braku czegos co organizm usiluje zrekompensowac (w koncu napady na slodycze sa czesto objawem brakow zywieniowych w innym zakresie).
Przykro mi ze nie jestem w stanie glebiej nakreslic ci ten temat, musiz dalej sam szukacj i szerze polecam badania amerykanskie..
Ale pociesze cie ze zobza nie sa konieczne w zadnej diecie a wielu kulturystow obywa sie zupelnie bez nich bedac na stale na roznych odmianach LC.
dla wiekszosci zycie bez pszenicy&Co to wybor lepszej drogi do budowy miesni
Dieta Paleo i jej liczne odmiany sa w tej chwili dominujaca tendencja w dietetyce kulturystycznej i nie tylko