TYPY METABOLICZNE
Typy metaboliczne grupy I wolny spalacz i sympatetyk wymagają znacznie mniej białka ( protein) niż przedstawiciele grupy II.
Jakkolwiek grupa ta wymaga pewnej ilości lżejszej formy białka ( o mniejszej zawartości tłuszczu) jak np. białe mięso drobiowe, chuda wieprzowinę czy nie tłuste ryby. Dieta bogata w duża ilość białka i tłuszczy powoduje znaczne spowolnienie pracującego na wolnych obrotach metabolizmu wolnego spalacza, zaś dieta złożona z węglowodanów dostarcza mu wydajnego paliwa stymulując metabolizm.
Natomiast dla sympatetyka zwiększona ilość białka i tłuszczu działa jak dolanie benzyny do ognia, przyśpieszając i tak będący na wysokich obrotach metabolizm, natomiast złożone węglowodany wyhamowują ta reakcje powodując bardziej stabilna i ekonomiczna przemianę materii. Typy metaboliczne grupy I charakteryzują się typowymi cechami jak np. relatywnie słaby apetyt, mały posiłek wystarcza na dość długi okres czasu, częstotliwość i zapotrzebowanie na ilość pokarmu jest wyraznie mniejsza niż u przedstawicieli grupy II.
Duża tolerancja na słodycze, pomimo że grupę tą ce****e stosunkowo niski poziom cukru we krwi to jednak jest dość powszechnym zjawiskiem nad używanie słodyczy powodując zachwianie prawidłowej proporcji węglowodanów do białka, co z kolei doprowadza najczęściej do problemów z nadwagą.
Uzależnienie do kawy, przedstawiciele grupy I często mają tendencję wyrównywania poziomu ( spowodowanej brakiem odpowiedniej ilości białka w diecie) energii
dawką kofeiny.
Punkty do zapamiętania:
Preferować proteiny o małej zawartości tłuszczu i puryn.
Jeść proteiny z każdym posiłkiem, zwłaszcza, gdy są problemy z zawyżonym cukrem.
Używać dobrej jakości pieczywo (razowe)lub ze zkiełkowanego ziarna jak np. Ezekiel.
Ostrożnie z jarzynami o dużej zawartości skrobi oraz rafinowanymi węglowodanami.
Nie przesadzać z sokami owocowymi lepszym wyborem są całe owoce lub soki jarzynowe.
Używać olei i tłuszczy z umiarem, pamiętając szczególnie o prawidłowym balansie olei omega 6 do omega 3.
Typy metaboliczne grupy II wymagają znacznie większe ilości białka i tłuszczu. Zdarza się dość często ze wyniki testu metabolicznego szokują klienta, gdy zapozna się on z lista żywności zalecana dla jego typu. Większość z nich obawia się powiększenia problemów z cholesterolem czy przybraniem na wadze, lecz w tym przypadku prawda jest dokładnie po drugiej stronie. Jedząc żywność odpowiednia do swego typu metabolicznego lipidy ( cholesterol i triglycerides) oraz waga zaczynają się normalizować.
Szybki spalacz spala węglowodany bardzo gwałtownie i o ile wyprodukowana energia nie zostanie wykorzystana w stosunkowo krótkim czasie na jakikolwiek rodzaj aktywności fizycznej to będzie on miała tendencje do zwiększania poziomu cholesterolu i triglycerides lub odkładania się w tkankach pod postacią tłuszczu.
O ile praktycznie każdy rodzaj białka jest odpowiedni dla przedstawicieli grupy II, to jednak najbardziej korzystne są białka bogate w purynę jak np. wątroba, czerwone mięso, ciemne mięso drobiowe i rybie, kawior. Puryna jest bardzo ważnym elementem w produkcji energii dla typów metabolicznych grupy II. Przetwory zbożowe powinny być używane formie pełnoziarnistej (razowe) jednak z bardzo dużym umiarkowaniem i możliwie całkowitym ograniczeniem przetworów pszenicznych.
Pszenica nawet w formie pełnoziarnistej jest bardzo silnie zakwaszająca dla szybkiego spalacza oraz silnie alkalizująca dla parasympatetyka, co może spowodować silne zachwianie równowagi Ph krwi.
Z zasadami prawidłowego odżywiania są związane dwa podstawowe zagadnienia: jakość, ( jaki rodzaj żywności jest odpowiedni dla nas) oraz ilość ( jak dużo i w jakich proporcjach). Odpowiedzią może być znajomość osobistego typu metabolicznego....
Proporcje zamieszczone w poniżej zamieszczonej tabeli dotyczą procentowej zawartości kalorii nie zaś ilości. Węglowodany i proteiny zawierają ok. 4 kalorie na gram natomiast tłuszcz 9 kalorii. Ponieważ większość żywności białkowej zawiera tłuszcze należy raczej w doborze diety zwracać większą uwagę na proporcje węglowodanów do białek niż do tłuszczu.
Cechy charakterystyczne typów metabolicznych grupy II:
Silny apetyt. Często głodny między posiłkami, zazwyczaj wymaga regularnych posiłków z tendencją do przejadania się.
Apetyt na tłuste słone potrawy. W przypadku spożywania nadmiernej ilości węglowodanów może się wywiązać silne łaknienie na słodyczy.
Pamiętać należy aby: W doborze węglowodanów preferować wżywa się nie zawierające skrobi, natomiast owoce, przetwory zbożowe, warzywa bogate w skrobie należy używać z dużym umiarkowaniem.
Wskazane jest przynajmniej 40% warzyw spożywać w postaci surowej, zwłaszcza w okresie letnim.
Podane w tabeli proporcje należy traktować jako ogólną wskazówkę, proporcje będą się wahały w pewnym zakresie od osoby do osoby. Eksperymentując można dobrać najkorzystniejsze dla siebie zestawienie. Należy obserwować uczucie głodu, zmiany w poziomie energii i samopoczucia w 1-3 godziny po posiłku; jeśli zauważymy pogorszenie w którymś przypadku należy zmienić nieco proporcje. Nasz organizm będzie w tym przypadku najlepszym doradcą.
Linki do tabel grupa 1
http://www.geocities.com/leszekdiduszko/dieta4a.htm
grupa 2
http://www.geocities.com/leszekdiduszko/dieta4.htm