Potrzebne składniki:
- pierś z kurczaka (jedna, ok. 0,5 kg)
- mieszanka chińska mrożona (do dostania w większości sklepów, może być Hortexu lub innej firmy)
- FIX do potraw chińskich Knorr
- sos sojowy
- opcjonalnie: dodatkowa porcja grzybków mun lub ananasa, wyjdzie wtedy lekko słodko-ostre
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, natępnie solimy i posypujemy piprzem.
2. Na patelni teflonowej lekko podsmażamy lub dusimy w niewielkiej ilości wody - opcjnalnie
3. Zdejmujemy kurczaka z patelni, teraz wsypujemy tam całą zawartość miesznki chińskiej. Smażymy/dusimy pod przykryciem tak długo, aż warzywa staną się miękkie.
4. Następnie do warzyw dodajemu kurczaka i dolewamy trochę wody. Dusimy chwilę razem.
5. Na koniec dodajemy FIX do potraw chińskich Knorr, mieszamy. Na samym końcu dolewamy trochę sosu sojowego - ile,to według uznania. Jeśli ktoś przyrządza z ananasem - dodajemy go w tym momencie wraz z syroopem i także jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem,żeby przyprawy się "przegryzły". Danie gotowe
Można następnie poporcjować na 5 porcji - wychodzi ok. 100 g kurczaka i trochę mniej warzyw,nie pamiętam,ile wychodzi tego wagowo po rozmrożeniu.
Danie można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym
Skłądniki odżywcze i kaloryczność oraz fotki podam,jak będę robić w najbliższym czasie
Wartości odżywcze w jednej porcji (czyli 100g mięsa i 100g warzyw):
165 kcal
26,6g białka
6,2g węgli
3,6g tłuszczu
Zmieniony przez - Saida w dniu 2008-11-14 14:27:57
Feel the pain and do it anyway...
Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html