8 białek jaj
2 całe jaja
2 małe cebulki
ok. 100 gram mięsa z indyka, posiekanego
1,5 kubka fasoli konserwowej
0,5 kubka posiekanej zielonej papryczki
0,5 kubka posiekanej czerwonej papryczki
trochę pieczarek
3 łyzki stołowe oliwy
szczypta pieprzy czarneg
łyżeczka kurkumy
łyżeczka ostrego sosu paprykowego
3 ząbki czosnku
Podsmażyć na małej ilości oliwy pociąte w paski mięso indyka, wraz z warzywami. Potem dodać przyprawy i odstawić na bok. Potem z jajek zrobić omlet. Położyć omlet na talerz, a na to dać indyka z warzywami i przyprawami i potem znów przykryć omletem. Przepis na dwie porcje. Często takie coś jem na śniadanie.
Wartości:
Kalorie 508
Proteiny 42
Węgle 50
Tłuszcz 17
1 kubek to ok 246 ml
1 łyżka to ok 15 ml
1 łyżeczka 5 ml
No to zaczynamy. Dziś lekko zmodyfikowany przepis.
Najpierw siekam pierś na małe kawałeczki. Dziś kurak, w sklepie nie mieli świeżego indyka, a starego mięsa nie chcę jeść.
Potem robię sos paprykowy. Najpierw daję trochę koncentratu, potem do tego sypię chili, oregano, bazylię...
oraz bardzo ostre papryczki. Malutkie cholernie ostre. Tnę na malutkie kawałeczki i daję do sosu.
Teraz wyciągam kurkumę:
Posypuję nią mięso. Do tego oregano, bazylia i sól czosnkowa. Całość zwijam w folię aluminiowę i na półtorej godziny wstawiam do lodówki. Do lodówki wstawiam też sosik
cdn..
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2008-11-10 16:42:56
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2008-11-10 16:43:12