"Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim:
-jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu),
-jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego (Canola),
-jako źródlo kwasow tłuszczowych wielonienasyconych: tran, olej lniany wysokolinolenowy, olej z orzechow włoskich, z pestek z dyni.
Pamiętajmy także, że dużą cześć spożytych przez nas tłuszczy stanowią tłuszcze niewidoczne tzn. te które wchodzą w skład takich produktów jak mięsa, ryby, jaja, produkty mleczne. "
to tak o tłuszczach, stosunek miedzy nim powinien wynisic 1/1/1
jak chcesz wiecej o tym poczytać to łap:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
naprawde fajny art