Przepis dla osób które lubią nietypowy smak kurczaka i nie boją się eksperymentować. Zawiera jakąś tam ilość węgli (niewiele) oraz trochę większą ilość tłuszczy niż po gotowaniu, ale tak na wszelki wypadek ostrzeżenie dla ludzi którzy boją się dodatkowych kalorii
Składniki:
Filet z kury 500g
Składniki marynaty:
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mąki
3 łyżki mleka
3-4 szczypty ziół prowansalskich suszonych lub oddzielnie oregano+bazylia też może być
3 szczypty przyprawy do kurczaka
sól i pieprz
Przygotowanie marynaty:
czas przygotowania: 3-5 minut
Bierzemy pojemnik/miskę wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy żeby powstała jednolita marynata o konsystencji takiej emulsji nie za gęsta i nie wodnista
Przygotowanie kurczaka:
Kroimy go grubo. Filet 250g wzdłuż na 3 pasy i każdy pas na pół. Po prostu mają być spore kawałki.
Wrzucamy do marynaty i zostawiamy w lodówce na parę godzin.
Jeśli nie chce się komuś czekać można od razu przygotować. Jest również pycha
Ważne uwagi: Kurczaka wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju/smalcu na średnim ogniu.
Smażymy dosłownie 3 minuty z jednej i z drugiej strony.
Gdy olej zaczyna pryskać tzn. że kurczak już jest gotowy a każda minuta więcej pozbawia go soków i będzie suchy.
Taki kurczak nie potrzebuje zębów do gryzienia, rozpada się w ustach
Wartości odżywcze:
Ciężko wyliczyć na 100g więc podam całość na 500g kurczaka i marynatę choć i tak są to przybliżone wartości: są to powiedzmy 2 porcje.
B: 108
ww: 12-15
T: 15
kcal: ok 600
Zmieniony przez - Skunksiarz w dniu 2008-10-24 15:35:46
Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś