Rzeczy potrzebne do przygotowania
-Paczka makaronu penne
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy
-100 g szynki parmeńskiej
-1 łyżka masła
-1 łodyga selera naciowego
-1 puszka pomidorow
-150 g tartej mozzarelli
-100 g tartego parmezanu
-200 ml bulionu
-bazylia
-sól,pieprz,chilli
Przygotowanie
1.W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z łużką oliwy i łyżeczka soli.Wrzuć makaron do wrzatku i gotuj przez ok. 10-15 min.Ugotowany makaron dokładnie odcedż,wymieszaj z łyka oliwy z oliwek by sie nie posklejał i odstwa na bok.
2.Na rozgrzaną na dużej patelni oliwę wrzuć posiekany czosnek.Podsmarzając go ostrorznie by sie nie przypalił.Wrzuć na patelnie pokrojony seler naciowy,a po chwili dodaj podimory i szklanke bulionu,duś przez 5 min. Wrzuć do sosu pokrojona w kostke szynkę,dopraw solą,pieprzem i chilli
3. Dokładnie ale delikatnie wymieszaj sos z makaronem i przełoż do naczynia żaroodpornego.Posyp z wierzchu tarta mozzarellą i parmezanem,po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C Gdy ser sie roztopi wyjmij zapiekanke z piekarnika.
Smacznego ! ! !
Kcal-750