Składniki:
cyc z indyka 600gr
orzechy wloskie 60gr
1 cale jajko (60gr)
zielone oliwki 15gr
przyprawy dowolnie (np: sol, pieprz, chili, majeranek, natka pietruszki)
Przygotowanie:
Mięcho zmielić, wymieszać z jajcem i przyprawami. Rozwałkować w miarę cienko ale bez przesady ;) na foli aluminiowej.
Orzechy zmielić, wysypać na miecho, z brzegu ułożyć w rządku oliwki.
Następnie zwinąc roladę (zaczynając zwijanie do brzegu z oliwkami, pomagając sobie folią. Zlepić końcówki rolady żeby nam się nie wysypywało nic ze środka ;)
Zawinąć w folie i do piekarnika na 45 minut, następnie otworzyć pakunek roladowy z góry i zostawić jeszcze na 20-30minut, żeby się fajnie zapiekło. Czas pieczenia jest uzależniony od naszego piekarnika ;)
Wyjąć, podzielić na 3 porcje, pociachać w plasterki i zjeść
Całość bez pieczenia zajmuje maksymalnie 5-10 minut.
BTW dla porcji, czyli 1/3 rolady wynosi około:
Białko: 45
Tłuszcze: 18
Węglowodany: 5
Kcal: 359
Uwagi:
Robiłam jeszcze w wersjach z czarnymi oliwkami, migdałami, słonecznikiem, z ogórkiem konserwowym, w wersji z białkiem jajka zamiast całego jaja i w wersji zupełnie bez jajka. Za każdym razem się udaje i jest równie obłedne
Proporcje miecha, orzechow itp dobieramy zgodnie z założeniami diety.
Świetnie sprawdza się, jako szybki posiłek w pracy/drodze. Wtedy zamiast kroić na plasterki, jemy normalnie w postaci batonu :)
Zmieniony przez - anniczek w dniu 2008-10-10 11:36:48
Trafiłam obok? Tam był mój cel.