...
Napisał(a)
Chciałem sobie zrobić placki owsiane na jajku ale na patelni smażyć codziennie jest nie zdrowo więc pomyślałem by zrobić to w piekarniku. Ale ile stopni trzeba by jajko sie ugotowało (chodzi mi o ewentualną sarmonelle itp). Po rozgrzaniu do 100 stopni piekarnika włożyłem z ciekawości rękę i powietrze nie było gorące na tyle by uznać to za 100 stopni, wiem że to czy poparzy zależy od wilgotności i w saunie też temperatura może sięgać 100 stopni i przy niskiej wilgotności nic sie nikomu nie dzieje ale czy takie gorące ale nie parzące powietrze jest w stanie ugotować jajko by znikły wszelkie bakterie itd? Druga sprawa to czy jak będę długo piekł te ciastka lub w większej temperaturze niż 100 stopni to wartości odżywcze jajka sie zmniejszą? Nic nie znalazłem na ten temat więc napisałem.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź![](https://www.sfd.pl/SFD/specialistposts/2023/10/11/648bad1885a644c5a1d042cd1b4fd25f.jpg)
...
Napisał(a)
cokolwiek poddasz obrobce termicznej(gotując,piekąc,smażąc) to zawsze wartosci odzywcze sie zmienia, ale sa to takie zmiany,ktorymi nie ma co zawracac sobie glowy, wiec do bilansu wliczaj wartosci z tabel, sprzed obrobki. Mozesz smialo zrobic w piekarniku te placuszki, ale rowniez nic zlego nie bedzie w smazeniu ich na teflonie ![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/31.gif)
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/31.gif)
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------
...
Napisał(a)
Wartości się nie zmienią,a pałeczki salmonelli giną w temperaturze około 70°C
Zmieniony przez - gautatyr w dniu 2008-08-13 15:42:06
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/3.gif)
Zmieniony przez - gautatyr w dniu 2008-08-13 15:42:06
...
Napisał(a)
Skąd ktoś ma wiedzieć co z Twoim piekarnikiem
Wsadź termometr inny jak nie wierzysz temu z pieca
Co do wilgotności to teoretycznie tym jest większa im większa wilgotność.Na patelni jest niezdrowo jak walniesz tam łychę masła,jak robisz na teflonie to wszystko jedno.
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/3.gif)
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/3.gif)
...
Napisał(a)
ok, chyba jest ok bo włożyłem termometr elektryczny i po jakimś czasie skoczyło do 80 stopni i wyciągnąłem bo by sie jeszcze spalił. Wyszło z tego że temperatura to pojęcie względne.
...
Napisał(a)
W mojej wypowiedzi miało być powyżej,że co do wilgotności to teoretycznie jest tym wyższa im wyższa temperatura-mała korekta![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/3.gif)
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/3.gif)
Poprzedni temat
glikogen mięśniowy - pytanie
Następny temat
czemu spalamy tłuszcz dopireo po 20 min?
Polecane artykuły