Myślę że można podpiąć tu jeszcze inny temat nawiązujący do przeciwzapalnej roli kwasów tłuszczowych. W magazynie MD około 2 lata temu poruszono wątek negatywnego wpływu omega 3 na hipertrofię mięśniową. Zasugerowano, że poprzez działanie przeciwzapalne zbliżone do działania niesteroidowych leków przeciw zapalnych, hamując potreningowy proces zapalny w mięśniach, kwasy tłuszczowe omega 3 mogą osłabiać syntezę białkową. Czy znane są wam jakieś badania potwierdzające tą tezę? Jeśli to prawda, to ciekawi mnie jak długo po spożyciu utrzymuje się ten stan w organiźmie, bo może rozkładając spożywanie i trening w czasie, można by osiągnąć kompromis pomiędzy zdrowiem i budową masy mięśniowej. Ciekawi mnie też w jakim stopniu synteza białkowa jest hamowana, być może w zbyt małym żeby się wogóle tym martwić. Dla mnie sprawa jest jasna i zawsze wybiorę zdrowie ale są ludzie którzy mają zdecydowanie inne priorytety i lekką ręką mogą wykluczyć kwasy omega 3 z diety w okresie budowy masy jeśli przyniosłoby to jakiekolwiek korzyści.
...
Napisał(a)
Dzięki.
Myślę że można podpiąć tu jeszcze inny temat nawiązujący do przeciwzapalnej roli kwasów tłuszczowych. W magazynie MD około 2 lata temu poruszono wątek negatywnego wpływu omega 3 na hipertrofię mięśniową. Zasugerowano, że poprzez działanie przeciwzapalne zbliżone do działania niesteroidowych leków przeciw zapalnych, hamując potreningowy proces zapalny w mięśniach, kwasy tłuszczowe omega 3 mogą osłabiać syntezę białkową. Czy znane są wam jakieś badania potwierdzające tą tezę? Jeśli to prawda, to ciekawi mnie jak długo po spożyciu utrzymuje się ten stan w organiźmie, bo może rozkładając spożywanie i trening w czasie, można by osiągnąć kompromis pomiędzy zdrowiem i budową masy mięśniowej. Ciekawi mnie też w jakim stopniu synteza białkowa jest hamowana, być może w zbyt małym żeby się wogóle tym martwić. Dla mnie sprawa jest jasna i zawsze wybiorę zdrowie ale są ludzie którzy mają zdecydowanie inne priorytety i lekką ręką mogą wykluczyć kwasy omega 3 z diety w okresie budowy masy jeśli przyniosłoby to jakiekolwiek korzyści.
Myślę że można podpiąć tu jeszcze inny temat nawiązujący do przeciwzapalnej roli kwasów tłuszczowych. W magazynie MD około 2 lata temu poruszono wątek negatywnego wpływu omega 3 na hipertrofię mięśniową. Zasugerowano, że poprzez działanie przeciwzapalne zbliżone do działania niesteroidowych leków przeciw zapalnych, hamując potreningowy proces zapalny w mięśniach, kwasy tłuszczowe omega 3 mogą osłabiać syntezę białkową. Czy znane są wam jakieś badania potwierdzające tą tezę? Jeśli to prawda, to ciekawi mnie jak długo po spożyciu utrzymuje się ten stan w organiźmie, bo może rozkładając spożywanie i trening w czasie, można by osiągnąć kompromis pomiędzy zdrowiem i budową masy mięśniowej. Ciekawi mnie też w jakim stopniu synteza białkowa jest hamowana, być może w zbyt małym żeby się wogóle tym martwić. Dla mnie sprawa jest jasna i zawsze wybiorę zdrowie ale są ludzie którzy mają zdecydowanie inne priorytety i lekką ręką mogą wykluczyć kwasy omega 3 z diety w okresie budowy masy jeśli przyniosłoby to jakiekolwiek korzyści.
...
Napisał(a)
Badania co chciwle wychodzą a w MD co chwilę temat jest odnawiany. Nie dysponuje dokładnymi danymi i nie wiem czy ktoś dysponuje co do czasu. Jednak po pierwsze i ostatnie primo nie warto rezygnować z o3 dla budowy masy mięśniowej gdyż spełniają one masę innych fukcji istotnych dla naszego oragnizmu. Dlatego łykam rano gold omegę a już potem nie martwie się o ich role przeciwzapalną. Suplementuje głównie dla ZDROWIA
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Polecane artykuły