Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...
...
Napisał(a)
Eh... to babcia robi niewiem dokładnie, ale chyba daję się zwykłą smietane i jakoś ubija Bez żadnych dodatków!
...
Napisał(a)
Otóż to, ja kiedyś dawno temu robiłam na technice w podstawówce, wytrząsało się w słoiku śmietanę:)
A tak poważnie to masło robi się ubijając śmietanę kwaśną lub słodką w maselnicy, aby spowodować zbicie tłuszczu w grudki, następnie chłodzenie, aby tłuszcz zestalić, ziarno oddziela się od maślanki, przepłukuje wodą a póżniej wygniata bryłę masła. Można spróbować
Trzeba pamiętać, kupując masło, że prawdziwe powinno zawierać około 82% tłuszczu (mlecznego, nie mix olejów roślinnych )
A tak poważnie to masło robi się ubijając śmietanę kwaśną lub słodką w maselnicy, aby spowodować zbicie tłuszczu w grudki, następnie chłodzenie, aby tłuszcz zestalić, ziarno oddziela się od maślanki, przepłukuje wodą a póżniej wygniata bryłę masła. Można spróbować
Trzeba pamiętać, kupując masło, że prawdziwe powinno zawierać około 82% tłuszczu (mlecznego, nie mix olejów roślinnych )
...
Napisał(a)
To napewno lepsze takie maslo niz sklepowe
Bez zaadnych emugulatorow, i wiesz jak robiony jest produkt
Bez zaadnych emugulatorow, i wiesz jak robiony jest produkt
GÓRA---->I am What I am
...
Napisał(a)
Ja go sama nie robię Tylko wiem jak się to tradycyjnie robi albo przynajmniej robiło kiedyś. Do tego trzeba by jeszcze mieć dobrą śmietanę, nie taką kupną z kubeczka tylko zebraną z mleczka od krówki...Ale z ciekawości można spróbować.
Ja nie jem w ogóle ani masła ani margaryny, bo generalnie rzadko jem chleb, a jak już czasem na uczelni to z twarogiem, mięsem i jakimiś nasionami/orzechami.
Ja nie jem w ogóle ani masła ani margaryny, bo generalnie rzadko jem chleb, a jak już czasem na uczelni to z twarogiem, mięsem i jakimiś nasionami/orzechami.
...
Napisał(a)
Dokładnie o takie coś mi chodziło Mleko od krówki Ale takie masło jest "trochę" inne w smaku, więc nie jem go zbyt często
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...
...
Napisał(a)
Ja miałam okazję tylko raz jeść wiejskie masło no i....to był ostatni. Jakoś tak w ogóle mam wstręt do nabiału a już zwłaszcza takiego własnej roboty. Jak muszę to jem, ale chyba mieszczuchy już za bardzo są przyzwyczajone do żywności przetworzonej...
...
Napisał(a)
Mam to samo. Jeśli robiłby to ktoś inny niż babcia to nie tknąłbym tego Jakoś tak bym nie mógł...
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...
...
Napisał(a)
Wszystko wyżej zostało napisane poprawnie, tylko usystematyzuję :)
Dzisiaj margaryny produkowane w nowoczesnych technologiach - zwłaszcza te kubkowe (do smarowania) zawierają ograniczoną ilość izomerów trans.
Rozumiem, że pytanie tyczy się użytkowania masła/margaryny do smarowania pieczywa, a nie np smażenia :D
Jeśli ktoś odżywia się tradycyjnie i nie ma problemów z cholesterolem to masło jest ok, jeśli natomiast cholesterol to problem, to zdecydowanie margaryna, najlepiej typu flora obniżająca poziom złego cholesterolu.
Tak więc jeśli ktoś karmi swoje małe dzieci to only masełko - cholesterol zdrowy dla dzieci, które rosną :)
Dzisiaj margaryny produkowane w nowoczesnych technologiach - zwłaszcza te kubkowe (do smarowania) zawierają ograniczoną ilość izomerów trans.
Rozumiem, że pytanie tyczy się użytkowania masła/margaryny do smarowania pieczywa, a nie np smażenia :D
Jeśli ktoś odżywia się tradycyjnie i nie ma problemów z cholesterolem to masło jest ok, jeśli natomiast cholesterol to problem, to zdecydowanie margaryna, najlepiej typu flora obniżająca poziom złego cholesterolu.
Tak więc jeśli ktoś karmi swoje małe dzieci to only masełko - cholesterol zdrowy dla dzieci, które rosną :)
sam nie wiem...
Polecane artykuły