Digestion Time Of Foods * (czas trawienia poszczególnych pokarmów)
1 1/4 Hours (godz.)
parsley (pietruszka)
1 1/2 Hours (godz.)
lemon (cytryna)
Irish moss (rodzaj glonu, krasnorostu Chondrus crispus)
1 3/4 Hours (godz.)
avocado (awokado)
grapes (winogrona)
mango (mango)
olive, ripe (oliwki, dojrzałe)
raspberry (maliny)
2 Hours (godz.)
blueberry (jagody)
sweet cherry (wiśnie, czereśnie)
grapefruit (grejfrut)
orange (pomarańcza)
raisin (rodzynki)
coconut milk (mleczko kokosowe)
artichoke (karczoch)
beet greens (botwinka)
garlic (czosnek)
potato (ziemniak)
tomato (pomidor)
brown rice (ryż brązowy)
2 1/4 Hours (godz.)
fig, fresh (figi, świeże)
pear, fresh (gruszki, świeże)
pineapple (ananas)
strawberry (truskawki)
asparagus (szparagi)
carrot (marchew)
cauliflower (kalafior)
lettuce: cos, loose leaf, iceberg (sałata, różne odmiany)
2 1/2 Hours (godz.)
blackberry (jeżyny)
date (daktyle)
fig, dried (figi, suszone)
gooseberry (agrest)
peach, fresh (brzoskwinia)
almond (migdały)
dandelion (korzenie mniszka lekarskiego)
greens (zielenina)
leek (pory)
mushroom (grzyby)
okra (ketmia jadalna Abelmoschus esculentus)
lima (fasola, lima)
bean (fosola, grochy)
white rice (biały ryż)
basmati rice (ryż basmati)
Note: Foods beyond this time should not be eaten 3 hours prior to bedtime. (uwaga pokarmy podane poniżej nie powinny być spożywane krócej niż 3 godziny przed zaśnięciem)
2 3/4 Hours (godz.)
apple, fresh (jabłak, świeże)
apricot, fresh (morele, świeże)
currant (porzeczki)
peach, dried (suszone brzoskwinie)
plum (śliwki, węgierki))
watermelon (arbuz)
chestnut (kasztan)
coconut meat, fresh (kokos, miąż)
pecan (orzechy pekan)
pignolia (pinia)
beet (buraczki)
summer squash (rodzaj dyni, dynia piżmowa)
wheat bran (płatki pszeniczne)
3 Hours (godz.)
lime (limon, owoc cytrusowy)
prune, dried (suszone śliwki)
filbert nut (orzechy laskowe)
walnut (orzechy włoskie)
broccoli (brokół)
cabbage (kapusta)
Swiss chard (najprawdopodobnie rzepa)
sweet corn (słodka kukurydza)
endive (escarole) (cykoria)
kohlrabi (coś z kapustnych)
rhubarb (rabarbar)
spinach (szpinak)
winter squash (rodzaj dyni)
white bean (bała fasola)
lentil (soczewica)
soybean (soja)
wheat germ (zarodzki pszenicy)
3 1/4 Hours (godz.)
cranberry (żurawina)
cantaloupe (melon)
casaba melon (melon)
honeydew melon (melon)
olive oil (olej z oliwki)
pomegranate (granat)
cashew nut (orzech nerkowca)
coconut meat, dried (wiórki kokosowe)
celery (seler)
cucumber (ogórek)
onion (cebula)
sweet green pepper (słodka papryka)
pumpkin (dynia)
radish (rzodkiewka)
rutabaga (coś z kapustnych)
sweet potato (batat, słodki kartofel)
turnip greens (pasterniak, zielenina)
watercress (rukiew wodna)
snap bean (rodzaj fasoli)
peas, fresh (groszek, świeży)
peanut (orzeszki ziemne)
millet (proso)
3 1/2 Hours (godz.)
safflower oil (olej z krokosza)
sesame seed oil (olej sezamowy)
eggplant (kabaczek)
mustard (nasiona gorczycy)
greens peas, dried (szuszony groszek)
soybean oil (olej sojowy)
rye (żyto)
3 3/4 Hours (godz.)
persimmon (parsimony, owoc hebanowca)
quince (pigwa)
red cabbage (czerwona kapusta)
barley (jęczmień)
wheat (pszenica)
4 Hours
Brussels sprouts (kiełki brukselki)
horseradish (chrzan)
turnip (pasterniak, korzeń)