Szacuny
8
Napisanych postów
548
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
2966
jestem mocno zdezorientowana. dziś w sklepie z miodami wypatrzyłam 'miód dla cukrzyków' za 12zł za malutki słoiczek. zaciekawiło mnie, czym się charakteryzuje ów specyfik i sprzedający odpowiedział, że to 'miód bez cukru'. poprosiłam do ręki, coby osobiście przeczytać skład i :
woda,sorbitol,fruktoza,glukoza.węglowodany: 83g w tym fruktoza 70g
pokiwałam głową i rzekłam że niezły chwyt marketingowy,że fruktoza to JEST cukier, że naturalny miód też ma fruktozę i glukozę i w ogóle niekiepski kit. pan się oburzył wielce,że jaki chwyt, wszak cukrzycy to żrą, wręcz zabulgotał, więc wyszłam czym prędzej.
no i teraz się zastanawiam, czy to faktycznie taki bezczelny na chama wkręt, czy też moje wiedza niepełna jest i naprawdę cukrzyk miodu naturalnego nie może i zapłacić 12zł za 100g jest zmuszony?
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Miodu różnie, ale średnio 50% węgli to fruktoza (jako sama fruktoza + fruktoza z sacharozy). A z tym miodem dla cukrzyków to albo jest po jakimś procesie, w którym usunięto glukozę (choć w to wątpię ), albo to tak, jak napisałeś miód bez miodu.
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Tak, zazwyczaj miód ma ok 40g fruktozy na 100g miodu, 35g glukozy + jakieś inne dwucukry i woda. Największa ilość fruktozy, jaką mają miody naturalne to ok 54g/100g, więc ten miód dla cukrzyków jest jakiś lewy
Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-03-15 17:13:40