Dobra, czas na moj patent:
bierzemy: torebke ryzu, puszke czerwonej fasolki, puszke kukurydzy, puszke tuny w sosie wl, 1 papryke, 30 dkg pieczarek, pol pora salatkowego, paczke paluszkow krabowych i 1-2 koperki, do tego przydaje sie patelnia wok (dla zarlokow, lub dla calej rodziny
mozna wziac: wiecej ryzu, ze dwie tuny, wiecej papryki i pieczarek, ale nie przesadzac z kukurydza i fasolka)
Sposob przygotowania:
kroimy pieczarki i pora, na duzym ogniu i odrobinie oliwy, podsmazamy szybko te warzywa w woku (chodzi o utrate wody z pieczarek) okolo 5 minut
dorzucamy pokrojona drobno w kosteczke papryke (kolorystycznie to najlepiej czerwona)
w miedzyczasie gotujemy ryz (tak ze 4-5 minut krocej niz normalnie), ugotowany wrzucamy do woka
dorzucamy tune, odsaczona puszke fasolki i kukurydzy, pokrojone paluszki krabowe, doprawiamy: curry i ostra papryka (moze byc chilli lub slodka, jak kto woli), dusimy pod przykryciem do 10minut, potem dodajemy drobno posiekany koperek i voila
serwowac na cieplo lub zimno, jako samodzielny posilek
bon apetit
pozdrofka