wklejam za opisem w sklepie sfd
OLIMP MCT – to kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium- Chain Triglicerides) pochodzenia roślinnego. W naturalnej postaci występują w bardzo ograniczonej ilości, a w pożywieniu ich głównym źródłem jest olej kokosowy.
Tłuszcze MCT są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, bez tendencji do magazynowania się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyczne właściwości kwasów tłuszczowych MCT wynikają z faktu, że z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, a do ich trawienia w odróżnieniu od pozostałych kwasów tłuszczowych nie jest konieczna lipaza i żółć. Dlatego też olej MCT często stosowany jest w stanach chorobowych organizmu, przebiegających z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.
Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego. Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie kompleksu motorycznego organizmu, co wydłuża czas kontaktu śluzówkowego pokarmu, a przez to poprawia jego wchłanianie. Stwierdzono m.in. korzystny wpływ oleju MCT na absorpcję witaminy E, wapnia i magnezu. Olej MCT nie podnosi poziomu ogólnej ilości cholesterolu we krwi, natomiast reguluje wzajemny ilościowy udział poszczególnych jego frakcji, podwyższając zawartość frakcji HDL (korzystnych) obniżając równocześnie udział frakcji niekorzystnych (LDL).
Przeznaczenie: dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie regulujących masę ciała.
OLIMP MCT polecany jest jako:
- źródło szybkiej energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego sportowców i osób aktywnych fizycznie,
- czynnik wzmagający przemiany anaboliczne, a ograniczający procesy kataboliczne masy mięśniowej,
- czynnik sprzyjający redukcji tkanki tłuszczowej,
- czynnik regulujący we krwi udział poszczególnych frakcji cholesterolowych (HDL.LDL).
1
łyżka stołowa (ok. 15 ml=14 g) zawiera:
Wartość energetyczna: 485,7 kJ (116,2 kcal)
Białko: 0 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcz ogółem: 14 g
– w tym kwasy tłuszczowe MCT:
kapronowy (C6:0): 280 mg
kaprylowy(C8:0): 7000–9100 mg
kaprynowy (C10:0): 4200–6300 mg
laurynowy (C12:0): 420 mg
Skład:
olej kokosowy zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).
zamknij okienko