Szacuny
0
Napisanych postów
537
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
8810
Czym różni się zwykłe białko np; takie z kurzego jaja od ściętego białka?
Czy ścięte białko traci swoje właściwości budulcowe ? I jaka jest różnica między białkiem ściętym alkoholem a ściętym pod wpływem temperatury?
Wiem że powyższe pytania mogą być dla niekórych śmieszne albo głupie ale chciał bym znać na nie odpowiedzi. Więc prosze sie nie śmiać. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Szacuny
32
Napisanych postów
3576
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23555
Czym różni się zwykłe białko np; takie z kurzego jaja od ściętego białka? >>>>jest łatwiej strawne
Czy ścięte białko traci swoje właściwości budulcowe ?
>>>>nie
I jaka jest różnica między białkiem ściętym alkoholem a ściętym pod wpływem temperatury?
>>>hmmmm a to akurat interesujące pytanie, wydaje mi się że różni sie w ten sposób iż białko ścięte termicznie jest łatwiej przyswajalne ze względu na częściowy rozpad wiązań, a białko ścięte alkoholem jest nie tyle ścięte co zdenaturyzowane czyli w pewnym stopniu zmienia sie jego struktura a przez to przyswajalność. z tymże podkreślam to tylko moje przemyślenia musiałbym to sprawdzić w mądrych książkach
Szacuny
0
Napisanych postów
236
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
4466
z chemicznego punktu widzenia bialko sciete alkoholem ( etyowym ) mozna spowrotem odwucic w zwykle bialko natomiast scietego termiicznie juz sie nie da niesety