Szacuny
0
Napisanych postów
25
Wiek
33 lat
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
470
Chciałem Was zapytać czy zwracacie uwagę w swoich dietach na ilość błonnika i cukrów prostych?
1. U mnie wygląda to tak, że w diecie 2800 kcal około 10-11% energii (70-80g dziennie) pochodzi właśnie z cukrów prostych. Głównie z owoców, warzyw i piwa 0%. Nie mam w diecie absolutnie żadnych napojów słodzonych i słodyczy, a wartość 10-11% i tak wydaje mi się wysoka. Czy jest to coś czym warto zawracać sobie głowę?
2. Mam w diecie dość dużo błonnika - około 45-50g dziennie. Pochodzi on głównie z warzyw, owoców, pieczywa pełnoziarnistego, kasz, makaronów pełnoziarnistych i kakao. Już w tej chwili przekraczam zalecaną górną dawkę błonnika = 40g dziennie. Zastanawiam się co będzie jak kiedyś przejdę na masę z dietą ~3500 kcal. Dodatkowe kalorie będą pochodzić wtedy prawie wyłącznie z węglowodanów (w tej chwili mam ich średnio 255g dziennie, jest to 37% dziennej puli energii). Z obliczeń wychodzi mi że będę zjadał wtedy ~75-80g błonnika dziennie. To prawie 2x zalecanej dziennej dawki. Czy poza sr*niem po kilka razy dziennie jest się czym martwić?
Szacuny
7720
Napisanych postów
13999
Wiek
32 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2237861
Zarówno i te cukry i błonnik to sprawa bardzo indywidualna ale jeżeli cukry w takiej ilości pochodzą z owoców to ja nic takiego złego nie widzę dla normalnej osoby, tak wiem jeszcze to piwo zero no ale jak musisz to nikt Ci nie zabroni. dużo ważniejsze wg mnie jest to jak reagujesz na takie ilości cukru, a bardziej jak reaguje sylwetka ;) jeżeli nie ulewa Cię nadmiernie to spoko.
Co do błonnika to żeby ograniczyć jego ilość to nie problem przecież ryż wybrac biały czy kaszę jaglaną, makaron jasny itp ;) ale 45-50g jest ok, i tutaj też sprawa tego jak się czujesz. masz zaparcia to mozna ograniczyc, wzdęcia czy wywalony brzuch od zalegającego w jelitach błonnika. Nie da się tak zero jedynkowo określić co ile i dla kogo ;) Obserwuj swój organizm, a jak coś będzie nie tak to reaguj odpowiednio ;)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6325
Napisanych postów
76329
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756561
1. Nie zwracam uwagi na Ilość cukrów prostych procentowo, żeby trzymać się jakichś określonych wartości. Nie widzę ku temu powodu. Poza tym, nie jadam ich, ponieważ nieszczególnie przepadam. Jedynie co dostarczam to z owoców, które lubię i jak mam ochotę to zjem więcej, ale bez określania ich jako wyodrębniona wartości cukrów prostych. Nic nie to nie zmieni, czy będzie ich 10, czy 30 procent danego dnia. Mam ochotę na więcej owoców, to jem i wliczam weglowdany w założoną pulę kalorii w swojej diecie.
Szacuny
550
Napisanych postów
1491
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
21115
Co do pytania na początku-zwracam uwagę. U mnie po latach najlepiej sprawdza się proporcja, cukry proste w dany dzień, najlepiej, jak trzymają się w granicy 1/3 ogólnej puli węglowodanów, a w górnej granicy 1/2. Błonnik standardowo 20g, w granicy do 30g. Ogólnie 70g błonnika to nawet jeżeli nie będziesz czuł zbytniego dyskomfortu, to warto zamienić taką nadprogramową ilość na coś innego, co bardziej przełoży się na zdrowie.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12154
Napisanych postów
160703
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1235518
1. Ogólnie osobiście unikam cukrów prostych A jeżeli takowe się znajdują to jednym jest okresie około treningowym, głównie po treningu dorzucę na przykład kilka Żelków do posiłku potreningowego aby nieco nacieszyć również podniebienie. 2. Jeżeli chodzi o błonnik i odczucia jakie towarzyszą ci w układzie pokarmowym tutaj kieruj się przede wszystkim tym aby nie było problemów ze wzdęciami, czy też zbyt luźnego stolca. Jeżeli Toaleta jest normalna, w porządku nie dzieje się nic złego to znaczy że taką ilość możesz sobie zostawić
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6325
Napisanych postów
76329
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756561
2. Nawiązując do kwestii obecności błonnika pokarmowego w diecie, to oczywiście ilość jego zarówno w jedną, jak i drugą stronę będzie miała znaczenia w funkcjonowaniu układu trawiennego. Jest to jednak mocno indywidualne jak kto zareaguje na mniejszą, czy jak w Twoim przypadku większą ilość. Istnieją jednak przesłanki ku temu żeby uważać z nadmiarem. Nie masz w diecie dużej ilość węglowodanów, więc dziwi problem nadmiaru błonnika. Musisz po prostu korzystać bardziej że źródłem węglowodanów o niskiej zawartości błonnika i po problemie.