Szacuny
11150
Napisanych postów
51599
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Primo: zapach i smak ryżu są konkretnie uwarunkowane miejscem jego zbioru, czyli obszarem z którego pochodzi. Może się trafić ryż o smaku orzechowym, a można mieć pecha i kupić ryż o posmaku ziemistym Secundo: "gumowatości" da się uniknąć gotując ryż nie w woreczku foliowym, ale bezpośrednio w wodzie i zachowując proporcje 1 /ryż/ do 2 /woda/. :)
Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 01:40:01
Szacuny
11150
Napisanych postów
51599
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ilu konsumentów, tyle metod gotowania ryżu Chciałoby się powiedzieć: "amerykańscy naukowcy stwierdzili"... Żartuję. Niemniej, podobno najlepsza dla zdrowia metoda gotowania ryżu to: kilkugodzinne namoczenie, wypłukanie i ugotowanie w proporcji 1 /ryż/ do 2-5 /woda/. :)
Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 22:13:08
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6326
Napisanych postów
76329
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756561
Najlepiej żeby ugotować go idealnie w punkt, czyli z reguły tyle z ile sugeruje producent na opakowaniu. Nie zawsze jednak jest tak, jak w opisie i czasami wychodzi zbyt rozgotowane lub zbyt twarde. Dlatego też najlepiej patrzeć samemu i z doświadczenia gotować tyle, ile nam najbardziej odpowiada. Nie każda kasza gryczana, czy inny produkt będzie wymagał/a tyle samo czasu gotowania.
Nie widzę problemu w tym, aby produkt był lekko twardy (al dente). Oczywiście o ile nie będzie to powodowało problemów trawiennych.