Witaj. Zacznę od białka, które jest tym składnikiem diety, które to w przypadku zwiększenia jego udziału w diecie będzie bardziej sprzyjało redukcji, odchudzaniu.
Zatem, nie ma się czego obawiać jeśli któregoś dnia zjesz tego białka więcej niż wynosił Twój plan. Ważne jest jednak by nie przekraczać ilości zaplanowanych kalorii na dany dzień, bo to kalorie i ogólny bilans kaloryczny decydują o tym czy nasza waga rośnie czy stoi w miejscy czy raczej spada.
Dlatego raczej nie przejmuj się tym że zjesz więcej białka, a którego dnia zmieni się ilość węglowodanów i tłuszczy jeśli kalorie będą na stałym poziomie.
Dodam jeszcze, że kalorie są decydujące to duże znaczenie odgrywa także źródło pochodzenia kalorii. Mam tu na myśli, że nasz organizm inaczej reaguje na kalorie pochodzące z produktów nisko przetworzonych, naturalnych itd. a inaczej reaguje na wysoko przetworzoną żywność, fast foody, słodzone napoje, słodycze czy przekąski. Tej drugiej grupy powinieneś unikać, wystrzegać się, a wyższy poziom białka będzie korzystnie wpływał na wygląd Twojej sylwetki.
Jeśli chodzi o cholesterol i tłuszcze to w przypadku osób trenujących i zdrowych nie są one zagrożeniem dla zdrowia. Natomiast postępuj według tego samego klucza. Wybieraj produkty naturalne i te które zawierają dobre tłuszcze, a mam tu na myśli: oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, awokado, ewentualnie olej rzepakowy, olej lniany. Rzadziej sięgaj po produkty zwierzęce o wysokim udziale tłuszczu.
Niżej podrzucam Ci artykuły, które uważam że powinieneś przeczytać. Polecam!
"Dieta śródziemnomorska - charakterystyka, wpływ na zdrowie"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dieta_śródziemnomorska__charakterystyka,_wpływ_na_zdrowie-a4622.html
"Pułapki dietetyczne podczas odchudzania, redukcji"
https://www.sfd.pl/art/Odchudzanie/Pułapki_dietetyczne_podczas_odchudzania,_redukcji-a4729.html