...
Napisał(a)
Jak wiemy do mięs jest dodawane od cholery wody, gdzie kurczak przed smażeniem/pieczeniem waży 1kg, a po ~700g. Jak to wliczacie przed czy po?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
wszystkie produkty ważysz przed obróbką
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
DJ_DoDowszystkie produkty ważysz przed obróbką
czyli w tych wszystkich kalkulatorach do liczenia kalorii jest uwzględniana ta woda?
...
Napisał(a)
dokładnie tak, a odwrotnie przy produktach suchych, masz je też przed obróbką, czyli zanim nabiorą wody
tutaj masz przykład (ten pieczony schab akurat jest przesadzony), czyli schab którego 1kg ma 1300kcal, po upieczeniu mając np. 700g to nadal ma 1300kcal, czyli 1300/10= 130kcal na 100g, zaś po upeiczeniu jak zostanie go 700g to masz 1300/7 = 185kcal na 100g, dlatego wazysz i liczysz na produkty przed obróbką
tutaj masz przykład (ten pieczony schab akurat jest przesadzony), czyli schab którego 1kg ma 1300kcal, po upieczeniu mając np. 700g to nadal ma 1300kcal, czyli 1300/10= 130kcal na 100g, zaś po upeiczeniu jak zostanie go 700g to masz 1300/7 = 185kcal na 100g, dlatego wazysz i liczysz na produkty przed obróbką
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Przed obrobka ważymy wszystko . Pierś kurczaka w czasie obróbki termicznej traci około 33% masy. Tak więc 100g surowej piersi, po ugotowaniu będzie ważyła około 70g. To o ile zmniejszy się waga mięsa podczas obróbki cieplnej, zależy od zawartości wody w mięsie oraz od rodzaju obróbki termicznej. Pierś z kurczaka gotowana na parze straci prawdopodobnie mniej wody niż pierś pieczona w piekarniku. Czasami 100g surowego mięsa po ugotowaniu będzie ważyło 70g, innym razem 80g. Nadal jednak znajdziemy tam tyle samo białka i tłuszczu co w surowej piersi. Białko nie wyparuje w trakcie gotowania. 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu będzie nadal miało około 22g białka.
1
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Zdecydowanie należy ważyć wszystkie produkty przed ich obróbką termiczną. Tylko jadalne elementy. Wartości odżywcze w tabelach również są podawane przed obróbką. Chyba, że jest to ujęte w określonym produkcie, że wartość jego podana jest po obróbce. Do mięs nie dodaje się wody. Jest ona naturalnym składnikiem mięśni/mięsa. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule:
https://potreningu.pl/articles/5062/jak-liczyc-i-wazyc-jedzenie
https://potreningu.pl/articles/4639/kiedy-nalezy-wazyc-produkty
https://potreningu.pl/articles/5062/jak-liczyc-i-wazyc-jedzenie
https://potreningu.pl/articles/4639/kiedy-nalezy-wazyc-produkty
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Pierwsza redukcja
Następny temat
Przymulony, zmęczony, senny. Jak zmniejszyć objętość diety?
Polecane artykuły