Zmieniony przez - ciocia1 w dniu 2020-03-17 18:37:31
...
Napisał(a)
Witam, jakiś czas temu mój trener stwierdził, żę mogę smażyć na oliwie jednak ma być to extra virgin nierafinowana. Czytałam w wielu źródłach że taka oliwa jest dobra tylko na zimno, on jednak twierdzi, że w oliwie tej są polifenole i witamina E które wspierają procesy przeciwko utlenianiu. Czy to jest prawda?
Zmieniony przez - ciocia1 w dniu 2020-03-17 18:37:31
Zmieniony przez - ciocia1 w dniu 2020-03-17 18:37:31
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Smażąc w warunkach domowych, śmiało możemy używać jako medium smażalniczego oliwy z oliwek, również tej Extra Virgin (zawiera ona bowiem antyoksydanty chroniące lipidy przed utlenieniem). Obiegowe plotki mówiące, że podczas podgrzewania tego tłuszczu powstają szkodliwe substancje są mocno na wyrost i nie mają rzetelnego uzasadnienia. Oliwa z oliwek na tle innych tłuszczów wypada całkiem korzystnie jeśli chodzi o zdatność do obróbki termicznej.Oczywiście najlepiej używać do krótkotrwałego smażenia .
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Jakieś krótkotrwałe smażenie można robić na takiej oliwie. Jak masz coś długo smażyć w wysokiej temp to lepiej użyś np masła klarowanego
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Nie zrobi to specjalnej różnicy. W procesie prawidłowego smażenia bez względu na to jaka będzie to oliwa z oliwek nie powinno dojść do negatywnych zmian w jej składzie kwasów tłuszczowych. Możesz więc używać jednej oliwy z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia do spożywania na zimno, np. surówek, jak i smażenia. Warto również zwrócić uwagę na najlepsze tłuszcze używane do smażenia:
https://potreningu.pl/articles/4681/czy-na-oliwie-mozna-smazyc
https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
https://potreningu.pl/articles/4681/czy-na-oliwie-mozna-smazyc
https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły