Szacuny
75
Napisanych postów
545
Wiek
22 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4599
Cześć
Czy jeżeli raz lub dwa razy w tygodniu wpadnie tortilla z takim składem to będzie ok? Chodzi mi o to czy nie zaszkodzi za bardzo bo skład nie jest za dobry, ale na plus brak oleju palmowego
Chyba że ktoś z was zna jakieś tortille z dobrym składem bo niestety każda jest nieciekawa
Szacuny
9097
Napisanych postów
82801
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
700294
Spokojnie możesz zjeść . Możesz również zrobić sobie sam. składniki na tortillę: - 80g mąki pełnoziarnistej - 40 ml wody- - zioła prowansalskie, papryka słodka Mieszamy wszystko razem. Ciasto ma być takie by nie kleiło się do rąk można dodać ewentualnie wody lub troszkę mąki. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienkie koło i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z dwóch stron. Do środka to już sobie wkładasz to co lubisz . Sos możesz zrobić z 3 łyżek jogurtu naturalnego i 1 ząbku czosnku. Smacznego
Szacuny
687
Napisanych postów
249
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1232
ja robie tortile sam ale z maka orkiszowa:), czasami jak nagrodzisz sie normalna szamka to bedzie git:)...a sosik z jogurtu naturalnego super tez taki przepis uzywam , a jak bardzo zdrowo chcesz to pamietaj by jogurt był bez mleka w proszku:)...pozdro
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
nie zaszkodzi Ci nie bój się, jeżeli opierasz dietę na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych to nawet jeden placek dziennie przy całej podaży wszystkich produktów nie zrobi Ci żadnej krzywdy
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3041
Napisanych postów
51774
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
350087
W Carefourze są tortille low fat, ale też cena jest około 2x wyższa niż takich zwykłych placków,
także dla mnie wybór prosty. Jak i te z biedry wydają mi się najsmaczniejsze. Lidl porażka.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2019-10-23 11:03:17
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33309
Napisanych postów
23371
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278519
Mi swojego czasu te z biedry smakowały - później przez kilka lat robilem sam w domu i raz jakoś mi się nie chciało to kupiłem te co zawsze z biedry i wtedy stwierdziłem ALE SYF ..
Placki robie z pszennej mąki bo jadam raz na miesiąc więc nie zaszkodzi .
Przepis na 2 mega placki ( prawie 40cm )
140g mąki 450
10ml oliwy
mieszanka ziół
5g soli
zalewam bardzo gorącą woda ( nie wrzątkiem ) najpierw 100 ml a potem dodaje w zależności od gęstości - mieszam lyżką aby się nie oparzyć , jak już temp jest ok to wyrabiam ciasto ręką ( musi fajnie odchodzić od dłoni ) odkładam kulkę na 30 min pod przykryciem .
Nastepnie dziele na 2 kulki i na blacie wałkuję placki , patelnie rozgrzewam na duzym ogniu i tylko ręcznikiem lekko natluszczam , rozkaldam placek i gdy zaczną pojawiać się małe przebarwienia to obracam na drugą stronę , znów podnoszę ciasto i jak przebarwienia zrobią się mocniejsze niż poprzednio to znów obracam na pierwszą strone na chwile ( cały czas na największym ogniu )
Ściągam i odkładam aż lekko wystygna - następnie lekko mocze pod kranem ( mam wodę zdatną do picia z kranu ) bbo wtedy ciasto jest bardziej lepkie i łatwo je uformować oraz skleić na końcu , nakładam farsz , zwijam w rulon , rogal lub kopertę i daje do opiekacza elektrycznego lub na grill tylko na chwile aby podpiec placka na nowo . :)
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-10-23 14:58:48
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6304
Napisanych postów
76258
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756174
Tortilla, jak tortilla w zasadzie duża większość ma taki sam skład. Ten jeden produkt w skali całej diety nie będzie zbyt istotny. Jest to średniej jakości źródło węglowodanów, podobnie jak i płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, naleśniki, pierogi, czy wafle ryżowe/kukurydziane. Wszystkie te produkty są w mniejszym lub większym stopniu przetworzone. Okazyjne ich spożywanie, szczególnie po treningu nie będzie miało wpływu na ogół diety i kształtowania sylwetki. Istotne jest ile będą one stanowiły ogółu diety.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6304
Napisanych postów
76258
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756174
Rzeczywiście, to co znajdzie się w środku może mieć dużo większe znaczenie. Niż rodzaj mąki z jakiej była wytworzona tortilla, czy jakieś dodatki ziarna, itp. Może to być pierś z kurczaka, wędzony łosoś, tuńczyk, feta, parmezan, sos na bazie jogurtu naturalnego, przecieru pomidorowego, czosnku.
W celu zapoznania się z różnymi przepisami tego typu polecam kuchnię sfd oraz kuchnię serwisu dietetyczno-treningowego potreningu.pl: