Składniki
- 40 g mąki ryżowej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa
- aromat (ja użyłem coffeefee)
- czubata łyżka karobu
- pół łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński)
- czubek łyżeczki gałki muszkatałowej
- (opcjonalnie) białko, może być zamiast aromatu
Zamiast karobu można użyć kakao lub inaczej dobrać przyprawy. Można zmienić proporcje mleka i wody.
Przygotowanie
Mieszamy mleko z wodą, pół szklanki mieszamy z mąką i skrobią, resztę gotujemy. Do gotującej się mieszaniny dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, potem dodajemy rozpuszczoną mąkę i mieszamy aż nabierze odpowiednią konsystencję. Ja po ostygnięciu dodałem też zmielone siemię lniane.
Smacznego