Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Warto więc przemyśleć co mogło wpłynąć na takie wyniki. Odżywianie nie wyglądało do tej pory zbyt dobrze, więc warto tutaj szukać przyczyn.
...
Napisał(a)
Ja od kilku lat spożywam 80 - 100, nawet do 120 gramów błonnika (ważąc 75 - 80 kg) i nigdy nie mam żadnych dyskomfortów. Oczywiście stopniowo - nie można z 20 nagle wskoczyć na 100, bo bedą problemy trawienne. Ale spokojnie można spożywać więcej niż zalecenia. Tylko po pierwsze stopniowo, a po drugie trzeba zachować równowagę między błonnikami rozpuszczalnymi i nierozpuszczalnymi i można spożywać w każdym posiłku 20 - 30 gramów. Bardzo pomaga obniżyć kaloryczność w diecie.
...
Napisał(a)
Zobacz z kiedy ten post kolego, odpisujesz a tematy kilku lat wstecz...
...
Napisał(a)
Nie każdy używa forum tak jak Ty. Ludzie czegoś szukają i wchodzą z googla. Nie interesuje ich kiedy posty były zamieszczone.
...
Napisał(a)
Odnośniki do starych tematów są też pod artykułami, więc łatwo z rozpędu wejść w interesujący nas temat, a nie zwrócić uwagi na datę napisaną jaśniejszym drukiem.
Odpowiedź w każdym razie b.ciekawa.
Odpowiedź w każdym razie b.ciekawa.
...
Napisał(a)
To, że Ty spożywasz ponad 100 gramów błonnika dziennie nie znaczy, że jest to ogólnie dobre rozwiązanie pod kątem funkcjonowania naszego organizmu. Być może Ty jesteś wyjątkowym przypadkiem, który spożywając taką ilość nie odczuwa problemów trawiennych. Większość osób jednak takie będzie odczuwała. Wynika to z fizjologii organizmu człowieka i informacji, które jak ja tę chwilę zostały przebadane i poznane. Określone przypadki zawsze znajdą się, które będą gdzieś poza normami, tak jak w Twoim przypadku.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ja myślę, że jeśli zrobili badania na przeciętnych ludziach, to wynikiem było średnie spożycie błonnika dla nieprzyzwyczajonych osób, co jest w dzisiejszych czasach wręcz normą.
Tylko że ta norma wynika z rozpowszechnienia zachodniej diety, a nie z natury organizmu.
Gdyby stopniowo im zwiększali mogłoby się okazać, że też się przyzwyczaili, bo przecież to wymaga np.przystosowania się flory jelitowej, co wymaga czasu.
Analogicznie notorycznie robią badania na niewytrenowanych fizycznie osobach i próbują wyciągać jakieś ogólne wnioski, bo brak formy stał się powszechniejszy niż jej posiadanie.
Tylko że ta norma wynika z rozpowszechnienia zachodniej diety, a nie z natury organizmu.
Gdyby stopniowo im zwiększali mogłoby się okazać, że też się przyzwyczaili, bo przecież to wymaga np.przystosowania się flory jelitowej, co wymaga czasu.
Analogicznie notorycznie robią badania na niewytrenowanych fizycznie osobach i próbują wyciągać jakieś ogólne wnioski, bo brak formy stał się powszechniejszy niż jej posiadanie.
Poprzedni temat
dieta na przybranie masy 55kg 25lat
Następny temat
Redukcja do oceny, 89kg
Polecane artykuły