Kolejne wariacje z posiłkiem białkowo-tłuszczowym.
Tortilla:
- 5 białek jaj
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Białka wraz z przyprawami miksujemy na możliwie małych obrotach, tak aby nie ubić białek. Można spróbować też zblendować, ale wtedy oregano może dać za intensywny smak. Całość wylewamy na patelnię spryskaną sprayem do smażenia i smażymy na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem.
Gotowego placka wykładamy na talerz, na którym wcześniej kładziemy kawałek folii aluminiowej. Następnie smarujemy go sosem BBQ lub innym dowolnym. Może to też być przecież pomidorowy z przyprawami.
„Nadzienie”:
- 115g mielonego z indyka na kotlety (10% tłuszczu)
- 3g masła klarowanego
- dowolne warzywa
- chilli
- sos BBQ Allnutrition
Mięso z indyka smażymy na maśle klarowanym mocno jest rozdrabniając. Można użyć chudszego mięsa z indyka (bodajże 7% tłuszczu) lub innego dowolnego.
Usmażone mięso wraz z warzywami układamy wzdłuż środka placka i całość posypujemy chilli (opcja).
Zawijamy i jemy ze smakiem
Makro według moich składników - BTW 40/15/0.
Smacznego!
Kolarsko-gastronomiczny blog z elementami kulturystyki powered by SFD - http://www.sfd.pl/post-p18363444.html