Nie wiem czy mogę podawać tutaj linki do swojego "bloga roboczego", ale miałem wypisane tam właśnie najlepsze i najgorsze źródła omega, czyli tłuszczy wielonienasyconych.
Ogólnie masz 3 podstawowe rodzaje tłuszczów - wielonienasycone (PUFA), jednonienasycone (MUFA) i nasycone. Wielo i jednonienasycone to głównie roślinne, natomiast nasycone to głównie zwierzęce. Jak coś ma postać stało np. kostka masła, to jest to głównie tłuszcz nasycony. Jak postać płynną to wielonienasycony lub jednonienasycony. Wyjątkiem są oczywiście margaryny, które są tłuszczem wielonienasyconym, ale sztucznie utwardzonym (co jest bardzo niezdrowe tak na marginesie). Tłuszcze nasycone nadają się do obróbki termicznej, tłuszcze jednonienasycone tylko do krótkiej obróbki w niskiej temperaturze (np.
oliwa z oliwek rafinowana), tłuszcze wielonienasycone nie nadają się do obróbki termicznej, gwałtownie oksydują i stają się szkodliwe. Czyli kujawski, który jest olejek rzepakowym, który z kolei jest źródłem tłuszczów wielonienasyconych - nie nadaje się do smażenia. Tak samo oleje słonecznikowe i prawie każdy inny olej roślinny. Nadaje się za to na zimno np. do sałatki bo jest dobrym źródłem kwasów omega. Tak dla jasności, my ludzie, potrzebujemy do życia w zasadzie jedynie kwasów omega zawartych w tłuszczach wielonienasyconych (olej rzepakowy, lniany, z gorczycy, konopny, z orzechów włoskich, tłuste ryby). Wszystkie inne rodzaje tłuszczów niezbędnych nam do życia potrafimy syntetyzować endogennie. Problem w tym, że tłuszcze wielonienasycone są bardzo delikatne i powinny być odpowiednio wytłaczane, potem transportowane i przechowywane, by uniknąć nadmiernej oksydacji (czytaj jełczenia). Tłuszcze PUFA wrażliwe są m.in. na temperaturę, tlen, oraz światło słoneczne, a także długie przechowywanie w wyniku czego oksydują i stają się dla nas szkodliwe.
ps. ten olej kujawski co podałeś, w treści:
Cechy
naturalne źródło Omega-3 i witamin E i K, do smażenia, do pieczenia, - no i kłamstwo, bo się nie nadaje ani do smażenia ani pieczenia, ani żadnej innej obróbki termicznej.
Dalej, rzepak jest dobrym źródłem PUFA, tak samo olej lniany. Natomiast olej z pestek dyni ma niekorzystny stosunek omega, a poza tym pestek dyni nie powinno się prażyć! To powoduje utlenianie kwasów omega i zamienia olej w szkodliwy ściek.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-19 23:55:59
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-19 23:59:10