Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6324
Napisanych postów
76329
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756561
Za bardzo ograniczyłeś tłuszcze i kcal w diecie. Np taki olej kokosowy bardzo dobrze sprawdza się w przypadku kandydozy.
"Kwasy laurynowy i kaprynowy zawarte w oleju kokosowym wykazują właściwości antybakteryjnie, antywirusowe i przeciwpierwotniakowe. Są one zabójcze m.in. dla bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe oraz wirusów wywołujących opryszczkę. Niektóre źródła podają, iż stosowanie oleju kokosowego może mieć pewne znaczenie w profilaktyce infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych."
Szacuny
0
Napisanych postów
47
Wiek
41 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
388
Dzięki, miałem zamienić słonecznikowy na oliwę z oliwek, ale spróbuję kokosowego. Jedyne potrawy które podsmażam to pierś z kurczaka zanim trafi do sosu jako gulasz, ale teraz kiedy pomidory znikną pomyślę o jakiejś sałatce na oleju z sałatą i papryką i czymś jeszcze.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1144
Napisanych postów
3798
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68764
Najlepiej kupić nierafinowany olej kokosowy i jeść na surowo - wtedy będzie miał najwięcej aktywnych składników.
Poza tym jest wiele produktów wspierających zdrową florę bakteryjną, a o to należy walczyć jeśli jesteś przekonany, że problem rzeczywiście występuje.
Z równowagą w jelitach jest tak, że ona ustala się sama, jeżeli bakterie mlekowe są w dobrym stanie i wystarczającej ilości. One wówczas produkują kwas mlekowy (zakwaszający środowisko jelit i przez to hamujący rozwój patogenów), również bakterie mlekowe wytwarzają bakteriocyny - antybiotyki, które zwalczają konkurencyjne mikroorganizmy.
Dlatego stworzenie tym bakteriom sprzyjających warunków - głównie przy pomocy diety, którą lubią - to podstawa zwalczania kandydozy.
Bakterie same sobie poradzą z wrogiem, tylko trzeba o nie zadbać.
Np. spożywanie pre- i probiotyków typu kiszonki (najlepiej domowe), mleczne napoje fermentowane (świeże i niesłodzone, z dużą dawką żywych bakterii), chleba na zakwasie - pomaga stworzyć w jelitach sprzyjające, kwaśne pH i namnożyć się dobrym bakteriom.
Można pić własnej roboty kwas z buraków, żurek (surowy!) z żytniej czy owsianej mąki i inne tego typu "wynalazki". Kwas chlebowy, kwas jabłkowy...
Ukiszone warzywa i zboża dostarczają do jelit bakterie mlekowe Lactobacillus plantarum (plantarum - bo pochodzą z roślin, są na powierzchni i wewnątrz komórek surowych warzyw, owoców) oraz probiotyczne, dobre dla nas drożdże Saccharomyces cerevisiae - a one z kolei działają w symbiozie ze sobą nawzajem i bardzo skutecznie zwalczają konkurencję, namnażają się i umożliwiają łatwiejszy rozwój kolejnym bakteriom mlekowym, tym delikatniejszym.
Probiotyczne szczepy bakterii, te właśnie, które mają wpływ na naszą odporność i sylwetkę, mają wtedy szansę się namnożyć i utrzymać.
Warto jeść surowy czosnek,świeże i suszone zioła itp. Owoce - w małych porcjach i te mniej słodkie - np. zielone kwaśne jabłka typu Granny Smith - też sprzyjają bakteriom.
Chleb na zakwasie to zupełnie inny produkt, niż zwykły razowy nie mówiąc o białym pieczywie...
Drożdże piekarnicze, o których wcześniej wspomniałam (Saccharomyces cerevisiae) - kodują (czyli produkują) bardzo podobne białka jak człowiek w swoim organizmie...
Czyli po fermentacji, w chlebie znajdują się białka bardziej wartościowe, bogatsze w aminokwasy, niż białka nie fermentowanych zbóż. Zjadamy w chlebie martwe drożdże i to z nich czerpiemy białko, a nie wprost z ziaren (mąki).
Szacuny
0
Napisanych postów
47
Wiek
41 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
388
Nie musisz mnie przekonywać, już dzisiaj kupiłem chleb "Pełny kłos":) Nawet nie był kwaśny, może poprzednia partia którą kupowałem miała za dużo zakwasu? Nie wiem. Olej kokosowy będzie ciężej zdobyć, nie ma u mnie Tesco, gdzie wy kupujecie? Wprowadziłem też priobiotyki w kapsułkach.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6324
Napisanych postów
76329
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756561
Niestety są one źródłem sporej ilości kwasów tłuszczowych omega 6. W diecie jest ich sporo, co zaburza proporcje względem omega 3. Podobnie jak słonecznik, należy ich unikać.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1144
Napisanych postów
3798
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68764
Orzeszki ziemne poza tym często są skażone mykotoksynami.
Co do chleba to smak zależy właśnie od sposobu produkcji: ilości zakwasu, czasu fermentacji itp. ... Dobrze by był choć lekko kwaskowaty , ale nie musi być mocno kwaśny i niesmaczny.