Superfoods, czyli super żywność to produkty spożywcze, wyróżniające się bardzo dużą ilością składników o wysokiej wartości odżywczej. Zalicza się do niej produkty pochodzenia naturalnego, mające właściwości chroniące organizm przed różnymi chorobami. To zasługa głównie antyoksydantów hamujących rozwój komórek nowotworowych oraz witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, które usprawniają system krwionośny, pokarmowy, nerwowy i odpornościowy.
Lista naturalnych dopalaczy jest bardzo długa. Jednym z nich jest coraz bardziej popularna trawa abisyńska, znana również pod nazwą miłka abisyńska czy teff. Jest to zboże pochodzące z Afryki i uprawiane tam od ponad 4500 lat . Nie jest to produkt jeszcze zbyt powszechny, ale z pewnością znajdzie swoich zwolenników wśród osób unikających glutenu.
Miłka abisyńska to jeden z głównych produktów uprawianych i spożywanych w Etiopii. Stanowi podstawę diety mieszkańców tego kraju, można się zatem domyślić, że teff nadaje się do wykorzystania na wiele sposobów - na mąkę, płatki, placki, pieczywo (w Etiopii popularne jest danie injera – wyglądem przypomina znane nam podpłomyki) oraz alkohol. Etiopia to ubogi kraj a jednak według badań bardzo rzadko można się tam spotkać z niedokrwistością wśród mieszkańców – miłka abisyńska zawiera bowiem bardzo dużo żelaza i jest niezwykle trwała (pomimo trudnych warunków klimatycznych czy politycznych gwarantowała zapas żywności w państwach afrykańskich i pozwalała przetrwać w cięższych okresach).
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4971/teff---zboze-bezglutenowe