Składniki:
- 800g wołowiny,
- 2 czerwone cebule,
- 5 średnich marchewek,
- 3 duże papryki (2czerwone, 1 zielona),
- 2 średniej wielkości bataty(500g),
- sos pomidorowy(500ml),
- czosnek, koperek,przyprawy (majeranek,pieprz cayenne,papryka słodka,sól),
- olej kokosowy.
Wykonanie:
1. Wołowinę kroimy na cienkie paseczki, przyprawiamy papryką, majerankiem. Podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, dorzucając pokrojoną w małą kostkę cebulę. Przerzucamy do dużego garnka.
2. Marchew kroimy w talarki, paprykę w małą kostkę, dodajemy do mięsa i dalej lekko podsmażamy (na średnim ogniu) mieszając,zalewamy wodą do wysokości wszystkich składników w garnku.
3. Do gotującej się zupy ścieramy kilka ząbków czosnku, dodajemy sos pomidorowy lub jak kto woli przetarte przez sitko pomidory (3-4sztuki),słodką paprykę,pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre potrawy) i koperek. Gotujemy wszystko na małym ogniu az mięso zmięknie.
Obieramy bataty, kroimy w małą kostkę,dorzucamy do zupy i gotujemy kolejne kilka-kilkanaście minut.
4. Doprawiamy na koniec solą i gotowe !
Można dodać także do smaku kilka łyżek ketchupu, wtedy zupa będzie słodsza w smaku albo 2 wersja- upiec bataty owinięte w folie aluminiową w piekarniku, wyciągnąć, obrać ze skóry, rozmiażdżyć blenderem i dodać do zupy.
Jeśli lubicie bardziej treściwe zupy polecam dodać jeszcze pokrojoną w kostkę cukinie, czerwoną fasolę i podsmażone uprzednio pieczarki.
Wartości: ( 1 porcja )
B: 11,3
T: 3,5
W: 13,0
Kcal: 123
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html