Nasiona chia znane są nam nie od dziś. Dzięki swojej wartości odżywczej znalazły miejsce w diecie zwolenników zdrowego odżywiania. Docenione zostały również przez kulinarnych estetów, bowiem ziarenka te dają szerokie możliwości tworzenia spektakularnych deserów.
Dla miłośników szałwii hiszpańskiej mamy dobrą wiadomość, ponieważ coraz większej popularności nabiera specyficzny napój przygotowywany na jej bazie. Mowa o chia fresca, napoju plemienia Tarahumara, zamieszkującego stan Chihuahua w Meksyku. Napój znany jest również pod nazwą iskiate, lemoniada meksykańska czy napój biegaczy. Ostatnia nawiązuje właśnie do plemienia Tarahumara, słynącego z niezwykłej wytrzymałości w biegu.
Chia fresca to połączenie nasion chia, soku z limonki, wody mineralnej i opcjonalnie słodzika lub innego „dosładzacza”, np. miodu lub syropu klonowego. Jest to idealna opcja na lato, gdzie w trakcie trwania upałów potrzebujemy większego nawodnienia organizmu. Nasionka szałwii hiszpańskiej pochłaniają bardzo duże ilości wody, nawet 9-krotność swojej objętości, zatem zdecydowanie ułatwią uzupełnianie wody zarówno w wysokich temperaturach, jak i w okresie wzmożonego wysiłku, pełniąc wówczas rolę izotonika. Chia fresca jest świetną alternatywą dla osób, które dzień zaczynają od szklanki wody z cytryną w celu poprawy metabolizmu i motoryki przewodu pokarmowego. Jako naturalny dopalacz gwarantuje natychmiastowy zastrzyk energii przed treningiem lub rano zamiast kawy.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4955/chia-fresca