- 200g mielonej szynki wieprzowej
- 5g masła klarowanego
- cebula
- pieczarki
- passata pomidorowa
- przyprawy: papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego (lub inna do mięsa)
- kapusta kiszona - jeśli to ma być bigos.
Na patelni na maśle podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami. Gdy się zeszklą dodajemy mięso, które wcześniej mieszamy w wybraną przyprawą. Gdy mięso się usmaży zalewamy całość passatą i dodajemy dużo papryki słodkiej, trochę ziół prowansalskich i mało czosnku granulowanego. Całość smażymy, aż wyparuje woda i otrzymamy gęsty sos. Taki sos można jest solo, np. z warzywami (mi bardzo smakuje z ogórkami konserwowymi chilli z Biedronki) lub użyć go jako fit sos boloński do makaronu lub ryżu.
Natomiast możemy zrobić też wyborny bigos. Aby tak się stało po tym, jak mięso się usmaży dodajemy sporo kapusty kiszonej i całość smażymy aż kapusta nam zmięknie i po prostu będzie usmażona . Dopiero wtedy dodajemy passatę z przyprawami i w rezultacie otrzymujemy przepyszny fit bigos!
A poniżej dzisiejsza wariacja samego sosu posypanego mozzarellą wraz z cukinią w papryce wędzonej smażonej na maśle klarowanym.
BTW sosu/bigosu - 40g/15g/0g
Smacznego!
Kolarsko-gastronomiczny blog z elementami kulturystyki powered by SFD - http://www.sfd.pl/post-p18363444.html