Przez wielu uwielbiany i obecny w codziennych jadłospisach, przez innych wyklęty i obwiniany o wiele problemów zdrowotnych oraz problemy z masą i składem ciała. Trudno z niego zrezygnować, bo odpowiednio przygotowany smakuje naprawdę wybornie. Jak uporządkować informacje oraz newsy związane ze spożywaniem makronu i czy warto uwzględnić go w swoim menu, czy też lepiej definitywnie zrezygnować z makaronu i kojarzyć go wyłącznie z żywieniowymi grzechami, popełnianymi od czasu do czasu, mniej lub bardziej rozmyślnie…?
Makaron - to warto wiedzieć!
Żyjemy w czasach, gdy w dobrym tonie jest istnienie żywieniowego „wroga”, który stanowi przyczynę zarówno wszelkich problemów zdrowotnych, jak i tych związanych z wyglądem sylwetki. Makaron jest jednym z takich produktów żywnościowych, które zaliczane są do „złych” i „niezdrowych”. Po przeciwnej stronie „barykady” stają smakosze oraz wielbiciele kuchni i diety śródziemnomorskiej, która to ceniona jest na całym świecie ze względu na korzystny wpływ na zdrowie, a która w makaron jest dość zasobna. Warto po prostu wiedzieć,że makaron, podobnie jak wiele innych produktów żywnościowych, posiada nie tylko zalety, ale i wady. Pomijając fakt czy zdecydujemy się na makaron bezglutenowy (np. z mąki kukurydzianej, ryżowy, gryczany), czy też tradycyjny z mąki pszennej (np. durum, pełnoziarnisty) albo każdy inny (np. owsiany, orkiszowy, etc.) trzeba mieć na uwadze jedną bardzo ważną rzecz – makaron jest produktem, który stosunkowo słabo syci i „łatwo wchodzi”. Z punktu widzenia osób redukujących zbędne tłuszczowe kilogramy z pewnością będzie to wada, zwłaszcza jeśli posiadają one rozregulowane mechanizmy kontroli łaknienia i istotne problemy z samokontrolą. Z kolei osoby budujące masę mięśniową, posiadające problemy ze zmieszczeniem odpowiedniej ilości kalorii – mogą sięgnąć po makaron. W kwestii wartości odżywczej nie wyróżniają się specjalnymi walorami, warto wiedzieć, iż oprócz energii, w zależności od rodzaju stanowić mogą źródło błonnika, witaminy B1, cynku, manganu, wapnia i innych.
Jak skomponować posiłek?
Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze swoje dobowe zapotrzebowanie kaloryczne, jak w każdym innym wypadku i skomponować posiłek tak, by zmieścił się w zaplanowanym bilansie. Mając na uwadze fakt, iż makaron nie jest specjalnie sycący, doradzałbym – szczególnie miłośnikom makaronu będącym na etapie redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej, aby wybierać takie jego rodzaje, które są źródłem błonnika, a także zestawiać go z produktami, które są dość sycące. Zatem, oprócz samych warzyw i sosu uwzględnić warto źródła pełnowartościowego białka – mięso, ryby. Pamiętać należy przy tym, aby makaron stanowił dodatek do potrawy a nie jego zasadniczą część. Dzięki temu posiłek będzie bardziej satysfakcjonujący, a my na dłużej okiełznamy swój apetyt. Uwieńczeniem naszego kulinarnego dzieła z makaronem, powinny być przyprawy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą zioła – świeże i suszone, zrezygnować warto natomiast z gotowych mieszanek przyprawowych, będących przede wszystkim źródłem soli. Uwzględniając w menu dania z makaronem dobrze jest zachować ostrożność względem tłustych dodatków – tj. śmietana, oliwa, oleje, a także sery czy też bekon mogą sprawić, iż potrawę będzie można jeść bez końca, zwłaszcza jeśli zmniejszymy ilość protein.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4935/makaron-na-diecie