Odpowiedź na to pytanie powinna być dla ciebie najważniejsza, jeśli na poważnie traktujesz zbudowanie dobrej sylwetki. Na etapie budowania masy mięśniowej zawsze w mniejszym lub większym stopniu zyskasz trochę tłuszczu, jest to nieuniknione. W czasie redukcji powinieneś pozbyć się tkanki tłuszczowej, aby wyeksponować schowane pod nią mięśnie brzucha, zarysy tricepsa, bicepsa, klatki piersiowej czy mięśnie ud oraz łydek. Niestety, w czasie redukcji odnosisz straty masy mięśniowej, co przekłada się na gorszą kompozycję ciała. Powinieneś za wszelką cenę minimalizować ubytki w umięśnieniu. Co na ten temat mówią badania naukowe?
W badaniu z Amy J Hektor i WSP z 2015 roku [1] 19 mężczyzn oraz 21 kobiet w wieku 35-65 lat, przez 14 dni było na diecie o średnim deficycie wynoszącym 750 kcal dziennie.
Losowo przydzielono ich do grup:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4932/jak-nie-stracic-miesni-na-redukcji