Składniki:
Ciasto
- 60g zmielonych na mąkę płatków owsianych
- 10g zmielonego siemienia lnianego
- opcjonalnie jakieś słodzidło
I zależne od tego co robimy jakieś dodatki: owoce, twaróg itp
Wykonanie
Do składników na ciasto wlewamy tyle wody, aby masa była trochę jak na naleśniki. Czekamy kilka minut aż zgęstnieje i znowu dolewamy wody, aby konsystencja była gęstej śmietany. (ważne, żeby nie przelać, bo się nie usmażą).
Smażymy tradycyjnie na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Jak widać przygotowanie trudne nie jest, a zawsze to jakaś alternatywa.
Ja wykorzystałam to do przygotowania naleśników i placuszków.
Zapraszam do mojego DT :)
http://www.sfd.pl/Nowe_życie__DT_julcziik-t1045898.html