L-karnityna jest znana jako składnik suplementów diety mających wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej. Opisywana bywa jako czynnik umożliwiający wykorzystanie lipidów w procesach energetycznych. W praktyce niestety wpływ tej substancji na tempo spalania tłuszczu zapasowego jest mocno wątpliwy, ale w zamian związek ten posiada inne ciekawe właściwości, którym warto poświęcić uwagę.
Nieporozumienie z odchudzaniem
Na wstępie przyznać należy, że l-karnityna faktycznie uczestniczy w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów komórkowych, gdzie mogą zostać spalone jako źródło energii. Fakt ten wcale nie oznacza, że przyjmowanie wspomnianej substancji w postaci suplementu opisany proces usprawni. Jako to możliwe? Wystarczy wziąć pod uwagę fakt, iż rzadko zdarza się, by niedobór l-karnityny stanowił czynnik limitujący tempo odchudzania. Nasz organizm jest w stanie ten związek samodzielnie syntetyzować. Mimo to jednak, są dane wskazujące, że suplementacja l-karnityną może być pomocna w poprawie wybranych parametrów metabolicznych, związanych z funkcjonowaniem gospodarki insulinowo glukozowej.
Ciekawe badanie
Badań w przebiegu których oceniano wpływ stosowania l-karnityny na parametry takie jak glikemia na czczo, glikemia po posiłkach i poziom insuliny jest co najmniej kilka. W próbach tych jednak zazwyczaj uczestniczyły osoby z problemami metabolicznymi takimi jak cukrzyca. W roku 2011 naukowcy Galloway, Craig i Cleland SJ przeprowadzili eksperyment, w którym wzięli udział zdrowi ochotnicy o prawidłowej masie ciała (8 osób) lub z nadmierną masą ciała (8 osób). Wszyscy uczestnicy otrzymywali preparat l-karnityny w dawce 3g na dobę lub placebo. Autorów studium interesował wpływ wspomnianej substancji na parametry takie jak:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4661/wplyw-l-karnityny-na-glikemie