W 100 gramach sera białego jest kolejno:
-tłusty - 15,5g
-półtłusty - 18,7g
-chudy - 25g
Pomimo najwyższej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym źródłem białka w diecie, ze względu na jego wysokie przetworzenie.
Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na nietolerancję laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy wywołując problemy gastryczne. Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten.
Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, obniżać przyswajalność żelaza oraz obniża mocno odporność.
Kolejnym aspektem są zaburzenia hormonalne, które mogą mieć związek ze zbyt dużym spożyciem nabiału, w którym znajduje się estrogen i progesteron.
Przetwory mleczne w diecie mogą mieć pozytywny wpływ, jednakże tylko te pochodzące z dobrych, naturalnych źródeł. Najlepszą formą produktów mlecznych jest pełnotłuste, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, takie jak masło, śmietana,
kefir, jogurt, które są bardzo zdrowe.