To na pierwszy rzut pojdzie
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE( z tego przepisu wychodza dwa chleby)
Skł: 1 szkl ziaren słonecznika
1 szkl siemienia lnianego
1 szkl płatków owsianych
1 szkl pestek dyni lub sezamu
1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
1 szkl otrąb pszennych
700 g mąki żytniej razowej
600 g zakwasu
2-3 łyzki soli (dałam himalajską)
3 łyżki miodu rozpuszczonego w 1 szkl ciepłej wody
4 szkl przegotowanej,wystudzonej wody
WYKONANIE:
Do miski wsypac wszystkie sypkie produkty i wymieszac. Do drugiej miski wlac wode z rozpuszczonym miodem,dodac kasze gryczaną i zakwas.Dodac 4 szkl wody.Dobrze wymieszac i połaczyc z sypkimi skladnikami ,ponownie wymieszac. Formy do pieczenia wysmarować olejejm/smalcem albo wyłozyc papieprem do pieczenia. Wlozyc ciasto do keksowek(max 3/4 wysokosci) i zostawić na 12 g do wyrośniecia.
Piec przez 80 min w temp.180 C(ja akurat piekłam w piecyku gazowym to sie piekły 2 godziny).
Z gory sorki za niezbyt ladne zdj.
Ewka