Niedawno rozpisywałem trening dla pewnego mężczyzny, który nie przekroczył 30-tego roku życia i chciał pozbyć się tkanki tłuszczowej. Od wielu lat utrzymywał on wagę 90 kg, chciał zaś uzyskać wagę 5 kg mniejszą. Pomimo biegania nie odnosił już żadnych efektów w redukcji tkanki tłuszczowej. Jakie mogą być tego przyczyny?
Powód nr 1: „brak odpowiedniej diety”
Mężczyzna spożywał po prostu za dużo kalorii każdego dnia w stosunku do swojego zapotrzebowania. Z badań wiadomo, iż bieganie średnio więcej niż 5 km tygodniowo bez wdrożenia odpowiedniej diety w przeciągu roku przynosi 46% gorsze rezultaty, niż ten sam trening poparty zmianami w odżywianiu! [4]. Co gorsza, stwierdzono, iż nawet przebieganie więcej niż 64 km tygodniowo bez zmiany tempa nie chroni przed rosnącym z wiekiem zatłuszczeniem ciała. Dieta „pacjenta” była uboga w białko – a jest to główny składnik napędzający metabolizm, pośrednio umożliwia pozbywanie się tkanki tłuszczowej nawet bez wdrożenia programu aerobowego! Z reguły nie zaleca się stosować więcej niż 1.8-2.5 g białka na kilogram masy ciała zawodnika (wyjątki od tej reguły: podaż protein w okresie redukowania tkanki tłuszczowej; drugi wyjątek to zawodnicy, którzy stosują wyrafinowane wspomaganie farmakologiczne). W nowych badaniach z 2014 roku [1] wykazano, iż nawet duża ilość protein w diecie (4.4 g na kilogram masy ciała)– czyli pięciokrotnie więcej niż zalecana średnia dzienna podaż, nie tylko nie prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej, a wręcz owocuje wyraźną redukcją tkanki tłuszczowej u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one dotychczasowego treningu oraz diety (poza interwencją w zakresie podaży białka).
Grupa „wysokich protein” spożywała aż 4.4 g ± 0.8 g białka /kilogram masy ciała/dzień,
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4437/dlaczego-tak-duzo-biegam-i-nie-chudne