Krótko o sobie:
Imię: Łukasz
Data urodzenia: 04.1992
Zamieszkały: Słupsk
Hobby: Sport w wszelakim tego słowa znaczeniu :)
Staż: Od 8 roku życia uprawiam sport. Przez wiele lat, głównie opierałem się na sportach walki, siłownię/kulturystykę traktując jako hobby. Aktualnie zmiana o 180 stopni, spowodowała, że od roku wziąłem się za to w 100%.
Wykształcenie: Inżynier z zakresu żywienia człowieka i produkcji żywności, przebyte kilka kursów z zakresu instruktażu sportu, żywienia oraz suplementacji. Od 5 lat praca w branży sprzedaży suplementów oraz od roku spełniam swoje pasje jako trener/dietetyk od przygotowania zawodniczego pod sporty walki.
Forma:
Tak wyglądała moja mała przemiana z okresu zimowego 2014 na letni 2015, z 96kg (?) na 86kg (?), niestety nie pamiętam dokładnie.
Ruszyłem nawet na zawody , ale niestety jako osoba stricte początkująca popełniłem olbrzymią ilość błędów dzień przed zawodami (nieodpowiednie ładowanie, brak snu, olbrzymi stres itp.)
W tym momencie odrabiam straty, spowodowane nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności i wylądowaniem na stole operacyjnym z zapaleniem wyrostka (w październiku). Połączenie tego, z urlopem oraz pewnym załamaniem w okresie "od razu po zawodach", wydłużyło moją absencję treningowo-dietetyczną na stanowczo "za długi czas".
Czym mogę zainteresować potencjalnego czytelnika? Myślę, że różnorodnością żywieniowo-treningową :)
Aktualny styl żywienia, bazuje na kilku modyfikacjach diety w myśl zasad dr. Johna Kiefera oraz dr. Johna Berardi. Postarałem się wyciągnąć z ich przemyśleń oraz analiz, jak najwięcej pod swój przypadek i wykorzystać to odpowiednio pod model żywienia zawodnika sportów walki jak i kulturystyki. Sporo w tym też zasługi Solarosa oraz jego tłumaczeń/artykułów z dziedziny dietetyki.
Przykład żywienia (okno żywieniowe 11-21):
1. Jajecznica 4 jaja + kiełbasa jałowcowa 100g + 50g boczek + wafel + 20g smalec z skwarkami
2. WPC 60g
3. Schab bez kości 400g smażony na smalcu w sosie serowym 100g (sera) + ~80ml śmietany 30% + 500g warzyw smażonych na maśle klarowanym
4. Kurczak w panierze 200g + warzywa z majonezem 20-30g i serem feta 50g
Treningowo przeplatam systemy siłowe, typowe pod sporty walki, dynamikę oraz raz na jakiś czas typowo kulturystyczne (idące w dużą objętość).
Osiągnięcia:
(jeżeli można tak napisać )
Pod kątem sportowym: Kilka wygranych walk w formule amatorskiej Muay Thai, kilka medali z turniejów Judo, wygrane w pierwszym kroku w MMA oraz udział w MP Północnej. Walki toczyłem w kat. wagowej zazwyczaj 73kg. Aktualnie po pierwszym starcie w Sopocie, zająłem 11 miejsce na 30 w kat. Junior Open z wagą startową 80kg.
Pod kątem zawodowym: Kilka medali z zawodnikami MMA z Amatorskich Mistrzostw Polski (jako trener od przygotowania wagowo-siłowego), głównie poprzez współpracę z klubem MMAtaleo Słupsk. Z kilkoma zawodnikami udało mi się wypracować odpowiednią formę siłową oraz wagową (brak utraty najważniejszych parametrów) pod ich zawodowe, wygrane walki min. gale Iron Fist, We Love MMA (Niemcy), FEN.
Pod kątem siłowym:
Aktualne przy wadze 94-95kg:
Wycisk: 180kg x1
Przysiad ATG: 180-190 (?) x1
MC klasyk: 220 x4
Push Press: 135-140 (?) x1
(?)- te wyniki muszę zweryfikować przy aktualnej wadze.
I chyba to by było na tyle. Jeżeli kogoś zainteresuję mój model "prowadzenia się", z chęcią odpowiem na różne pytania. Z chęcią przyjmę też krytykę i racjonalne nakierowanie na błędy, ciągle się dokształcam, ale i ten dziennik mam zamiar traktować jako pewna forma rozwoju (i rozwijania wątpliwości).